Žene su sklonije tjeskobi i anksioznosti: Evo kako si pomoći

0
Radiosarajevo.ba
Žene su sklonije tjeskobi i anksioznosti: Evo kako si pomoći
FOTO: Pixabay / Ilustracija / Stres

Prema podacima WHO iz 2019., od anksioznog poremećaja u svijetu pati više od 300 milijuna ljudi. Ozbiljan je ovo mentalni poremećaj kojemu su ipak sklonije žene, a uzrok koji se često navodi su fluktuacije u spolnim hormonima.

Menstrualni ciklus, pad razine hormona estrogena i progesterona nakon porođaja, perimenopauza i konačno menopauza; sva su nabrojena stanja okidač za pojavu ovog nimalo ugodnog mentalnog stanja. Postoje i drugi čimbenici koji pridonose ovom stanju kod nježnijeg spola.

Tri stanja koja doprinose tjeskobi žene 

Vasković piše o "pohlepi Dodikovih": Kako je Prointer dobio podsticaj od oko pola miliona KM?

Vasković piše o "pohlepi Dodikovih": Kako je Prointer dobio podsticaj od oko pola miliona KM?

1. Hronični stres

Akumulirani stres je ozbiljan okidač za anksioznost, a žene su mu podložnije. To potvrđuje istraživanje Američkog psihološkog društva u kojem su žene prijavile višu prosječnu razinu stresa od muškaraca. Važno je naglasiti kako stres ne utječe samo na naše doživljavanje situacija i reakcija na njih, već također utječe na razinu šećera u krvi i rizik od dijabetesa.

"Pod hroničnim stresom i anksioznošću, moždana hormonska kontrola regulacije glukoze je pod negativnim utjecajem, počevši od inzulinske rezistencije. Čak i prije nego što se postavi dijagnoza predijabetesa ili dijabetesa, anksioznost može biti jedini prisutni simptom s fluktuacijama razine glukoze u krvi" govore stručnjaci.

Uz to, inzulinska rezistencija se može pojaviti u bilo kojem razdoblju, a posebno su pod udarom žene u perimenopauzi i menopauzi. Budući da je naše tijelo izuzetno kompleksan sistem, suočavanje sa stresom, prije nego što se pretvori u nešto nekontrolirano, može spriječiti tjeskobu, ali i povoljno djelovati na dobre glikemije.

2. Poremećaji rada štitnjače

Žene imaju čak pet do osam puta veću vjerovatnost da će se susresti s problema sa štitnjačom od muškaraca. Hormoni štitnjače utječu na neurotransmitere povezane s raspoloženjem kao što su serotonin, dopamin i norepinefrin, brzinu metabolizma i odgovor mozga na stres. Navedeno može pridonijeti ili pogoršati simptome anksioznosti.

"Treba spomenuti da se 40 posto bolesti štitnjače može manifestirati samo simptomima tjeskobe i zato je kod njih izrazito važno posumnjati i na autoimune bolesti štitnjače. U suprotnom bismo godinama mogli tražiti uzroke koji su nam pred nosom" tvrde stručnjaci i dodaju kako se bez pravilnog krvnog testiranja i procjene, glavni uzrok tjeskobe koji je disfunkcija štitnjače, može pogrešno dijagnosticirati i liječiti.

3. Društveni čimbenici

Društvena očekivanja često mogu staviti dodatni pritisak na žene i povećati simptome tjeskobe. Žene također imaju veću vjerovatnost da će se suočiti s posramljivanjem tijela, porodičnim nasiljem i zlostavljanjem, što ih sve čini ranjivijima i podložnijima suočavanju s tjeskobom i depresijom.

Muče vas glavobolje i migrene? Evo najboljih načina kako suzbiti to

Muče vas glavobolje i migrene? Evo najboljih načina kako suzbiti to

I dok se fluktuacije hormona često navode kao uzrok tjeskobe nakon poroda ili tokom menopauze, ta životna razdoblja također dolaze s obavezama skrbi za novorođenče ili starijeg roditelja, financijskim naporom i ostalim brigama koje mogu biti plodno tlo tjeskobnih ponašanja.

Kako si pomoći?

Stručnjaci savjetuju ženama da se u trenucima u kojima se susreću s anksioznim epizodama prisjete da su baš one te koje imaju kontrolu. Također, u takvim situacijama, smatra, žene ne bi trebale zazirati od traženja pomoći.

Kada patimo, to može biti izazovno, stoga angažirajte pouzdanog prijatelja ili člana porodice da bude uz vas. Također, zatražite stručnu pomoć, a nemojte zanemariti napraviti i laboratorijsku procjenu kako biste otkrili pravi uzrok tjeskobe, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije