Istraživanja jasna: Evo u kojem dijelu dana nikako ne bi trebali jesti jabuke

Jeste li znali da postoji određeno vrijeme kada konzumacija jabuke može biti kontraproduktivna za tijelo? Prema nedavnim istraživanjima, najgore vrijeme za jesti jabuku je noću, kada se metabolizam usporava, a tijelo ulazi u fazu odmora.
Konzumiranje jabuke noću može rezultirati nedovoljnom probavom hranjivih tvari iz jabuke, jer tijelo nije u optimalnom stanju za njihovu apsorpciju. To znači da nećete dobiti sve prednosti koje jabuka može pružiti.
S druge strane, najbolje vrijeme za konzumiranje jabuke je ujutro. Visok udio vlakana u jabukama pridonosi zdravom funkcionisanju probavnog sistema, produžujući osjećaj sitosti između obroka.

Poznat termin dženaze Elmi Hajro (19) koja je tragično nastradala u nesreći
Važno je takođe napomenuti da konzumiranje jabuke nakon vježbanja može biti manje efikasno, jer tijelu nakon aktivnosti trebaju proteini za obnovu mišića i ugljikohidrati za energiju.
Jabuke su poznate po mnogim zdravstvenim koristima, uključujući poboljšanu probavu, jačanje imuniteta, smanjenje rizika od dijabetesa i holesterola te očuvanje zdravlja zuba. Takođe su bogate vitaminom C i vlaknima.
Prema istraživanju Harvard School of Public Health, jedna jabuka sadrži oko 95 kalorija, nema masti, ali ima 1 gram proteina, 25 grama ugljikohidrata, 19 grama prirodnih šećera i 3 grama vlakana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.