Isprobajte starinski kolač s višnjama: Ove sastojke već imate u kuhinji
![Isprobajte starinski kolač s višnjama: Ove sastojke već imate u kuhinji](https://storage.radiosarajevo.ba/article/548143/871x540/kolac-visnje-coolinarika-februar2024.jpg?v1717487959)
Donosimo recept za kolač s višnjama koji je gotov je za manje od sat.
Brzi kolači ponekad su najbolja opcija, pogotovo za dane kad ne stignemo puno vremena provoditi u kuhinji, a želimo zasladiti dan.
Iako nas na djetinjstvo uglavnom podsjećaju malo raskošniji i kompliciraniji kolači, vjerujemo da je svaka baka napamet znala recept za brzi biskvitni kolač sa sezonskim voćem.
![Francuska gori nakon izbora: 'Svi mrze policiju'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/552418/300x185/pariz-demonstracije.jpg?v1720415446)
Francuska gori nakon izbora: 'Svi mrze policiju'
Sastojci:
- 5 jaja
- 300 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 300 g brašna
- 200 ml jogurta
- 150 ml ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
- 500 g višanja
- 30 g griza
- šećer u prahu
Priprema:
Jaja umutite mikserom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer i miksajte dok se šećer sasvim ne otopi. Postupno dodajte jogurt i nastavite miksati. Zatim dodajte ulje i još malo izmiksajte.
Smanjite brzinu miksera na najmanju. Postupno kašiku po kašiku dodavati prosijano brašno. Na kraju dodajte prašak za pecivo i nastavite još malo miksati dok se smjesa ne sjedini i razbiju grudice.
Smjesu ulijte u već podmazan i pobrašnjen protvan (39x25cm). Višnje očistite od koštica i ocijedite od viška tekućine. Pospite ih grizom i malo zarolajte. Pripremljene višnje poslažite u tepsiju. Malo višanja možete utisnuti, a neke možete ostaviti gore.
Kolač pecite u prethodno zagrijanoj peći na 180 C oko 30-35 minuta. Izrežite na kocke i pospite šećerom u prahu, piše Skuhaj.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.