Imate problema sa srcem? Ove treninge trebate izbjegavati

Radiosarajevo.ba
Imate problema sa srcem? Ove treninge trebate izbjegavati
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Ako imate srčane bolesti, brojna ograničenja koja dolaze s njima mogu uticati na vaš život, posebno u sportu jer neke vježbe mogu nanijeti više štete nego koristi vašem zdravlju, piše portal Bright Side.

Ipak, to ne znači da biste trebali sjediti i ne raditi ništa. Zapravo, s adekvatnim planom vježbanja, možete poboljšati funkcioniranje svog srca, prenosi portal Index.

Vježbe koje ne biste trebali raditi:

Izometrijske vježbe koje podrazumijevaju naprezanje mišića u donosu na druge mišiće ili čvrste objekte. One podrazumijevaju: sklekove i trbušnjake, plank i most.

Trening snage koji povećava slabu mišićnu masu. To može povećati krvni pritisak i ograničiti kisik u krvi. Vježbe koje izazivaju to su: vježbe s trakom za pružanje otpora i podizanje tegova. 

Upozorenje: Oni koji prate od nekontroliranih srčanih zastoja, problema sa srčanim ritmom i aortne stenoze, moraju biti pažljivi s fizičkim aktivnostima koje upražnjavaju.

Ovo možete raditi

Istezanje: Istezanje ne pogađa direktno zdravlje srca. Umjesto toga daje vam bolju ravnotežu, bolju pokretljivost i poboljšava zdravlje mišića i zglobova. Ove vježbe uključuju: istezanje, jogu i Tai Chi.

Aerobik: Ovo može poboljšati protok krvi i način na koji vaše tijelo koristi kisik. Ove vježbe uključuju: brzo hodanje; aerobik u vodi, slabog intenziteta; lagano džogiranje ili vožnju bicikla, prenosi portal Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije