Imate problem sa aknama? Evo jednostavnih savjeta kako da to riješite

0
Radiosarajevo.ba
Imate problem sa aknama? Evo jednostavnih savjeta kako da to riješite
Foto: Pexels / Muka sa bubuljicama i aknama

Ožiljci od akni nepoželjni su suveniri koji se često zadržavaju dugo nakon završetka puberteta, te su jasan podsjetnik na bitke koje smo vodili sa svojom kožom.

Za mnoge ti ožiljci mogu biti jednako frustrirajući kao i same akne, utječući na samopouzdanje i ugodan osjećaj u vlastitoj koži. Srećom, s napretkom medicinske tehnologije, sad postoje različiti učinkoviti tretmani koji pomažu u smanjenju, pa čak i brisanju ožiljaka od akni.

U ovom vodiču proći ćemo kroz bitne stvari koje trebate znati o tretmanima ožiljaka od akni. Od vrsta ožiljaka koji se mogu tretirati do inovativnih postupaka koji daju najbolje rezultate, mi ćemo vas informisati kako bi mogli donijeti najbolju odluku o načinu oporavka vaše kože.

Drama u Mostaru: Maloljetnik za volanom, MUP HNK bez informacija o slučaju

Drama u Mostaru: Maloljetnik za volanom, MUP HNK bez informacija o slučaju

1. Razumijevanje vrsta ožiljaka od akni

Ožiljci od akni dolaze u različitim oblicima, a svaki zahtijeva poseban pristup za učinkovito liječenje. Najčešći tipovi uključuju atrofične ožiljke, koji se pojavljuju kao mala udubljenja na koži, a rezultat su gubitka kolagena tokom procesa zacjeljivanja akni.

S druge strane, hipertrofični i keloidni ožiljci izdignuti su iznad površine kože, a uzrokovani su prekomjernom proizvodnjom kolagena. Postoje i tragovi postupalne hiperpigmentacije (PIH), koji nisu pravi ožiljci, ali su često zbijeni s njima.

To su tamne mrlje koje ostaju na koži nakon što lezija od akni zacijeli, češće su kod tamnije kože i uzrokovane su prekomjernom proizvodnjom melanina. Razumijevanje specifičnog tipa ožiljka od akni koji imate ključno je u odabiru najučinkovitijeg plana liječenja.

2. Dostupni tretmani za uklanjanje ožiljaka od akni

Područje dermatologije neprestano se razvija, što je dovelo do mnoštva tretmana za ožiljke od akni. Stručnjaci za ožiljke od akni predlažu da opcija liječenja koja je najprikladnija za vas zavisi od različitih faktora, uključujući tip kože, težinu ožiljaka i osobne preferencije. Neki od najčešćih tretmana uključuju:

Poslije ovoga nećete više ni pomisliti da spavate našminkani

Poslije ovoga nećete više ni pomisliti da spavate našminkani

Microneedling: Minimalno invazivan postupak koji uključuje korištenje sitnih iglica za poticanje proizvodnje kolagena i poboljšanje izgleda ožiljaka.

Kemijski pilinzi: Uključuju primjenu hemijske otopine za uklanjanje gornjeg sloja kože, potičući rast nove kože i smanjujući pojavu ožiljaka.

Laserska terapija: Koristi koncentrirane svjetlosne zrake za ciljanje tkiva s ožiljcima i poticanje proizvodnje kolagena za glađu kožu.

Stimulatori kolagena: Injekcije tvari koje izgrađuju kolagen za popunjavanje udubljenih ožiljaka i vraćanje volumena koži.

Subcizija: Ručno odvajanje ožiljnog tkiva kako bi se podigli udubljeni ožiljci. 

3. Njega nakon liječenja i očekivanja

Pravilna njega nakon tretmana ključna je za postizanje najboljih rezultata i smanjenje mogućih nuspojava. Svaki postupak zahtijeva različite postupke naknadne njege; općenito, ključno je zaštititi tretirano područje od pretjeranog izlaganja suncu, budući da UV zrake mogu pogoršati probleme s ožiljcima i pigmentacijom. 

Za sjanju i nahranjenu kožu: Kod kuće napravite maske za lice od prirodnih sastojaka

Za sjanju i nahranjenu kožu: Kod kuće napravite maske za lice od prirodnih sastojaka

Također može biti potrebno primijeniti određene lokalne tretmane kako bi se pomoglo u ozdravljenju i povećala učinkovitost tretmana. Osim toga, važno je postaviti realna očekivanja. 

Iako je značajno poboljšanje često moguće postići, ožiljci od akni mogu biti tvrdoglavi i može biti potrebno više tretmana i neko vrijeme da se vidi značajan napredak. Otvoren razgovor s vašim dermatologom o realnim očekivanjima može pomoći u vašim očekivanjima i dovesti do zadovoljavajućeg ishoda liječenja. 

4. Prevencija je ključna

Iako ožiljci od akni mogu biti izazovni za liječenje, njihovo potpuno sprječavanje daleko je lakše i učinkovitije. Pravilna njega kože održavajući je čistom, izbjegavajući čupanje ili stiskanje te i korištenje nekomedogenih proizvoda, može spriječiti izbijanje prištića koji mogu dovesti do ožiljaka.

Novi trend na društvenim mrežama: Kora od banane kao prirodni botox?

Novi trend na društvenim mrežama: Kora od banane kao prirodni botox?

Ako imate historiju ozbiljnih akni ili se borite s trenutnim izbijanjem akni, traženje profesionalnog tretmana prije nego kasnije također može spriječiti nastanak ožiljaka. I zapamtite, budite strpljivi sa svojom kožom i dajte joj vremena da pravilno zacijeli. 

Ožiljci od akni mogu biti izazovan dio njege kože, ali nisu nepremostivi. Uz svijest o vrstama ožiljaka, rasponu dostupnih tretmana, razmatranju jedinstvenih svojstava vaše kože i pažljivoj njezi nakon tretmana, možete poduzeti proaktivan pristup u njezi kože i smanjenju učinaka ožiljaka od akni

Bilo da se odlučite za neinvazivni pristup poput microneedlinga ili agresivniju metodu poput kirurške ekscizije, put do glatke i čiste kože počinje donošenjem informiranih odluka. Upamtite, prvi korak prema izlječenju često je najvažniji, a u slučaju ožiljaka od akni taj je korak znanje, piše Bljesak.Info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije