Korisno / Bubuljice koji nikako ne biste smjeli da dirate

07. 11. 2019. u 21:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Cjeđenje bilo kakve bubuljice znači da fizički kidate kožu, čime otvarate "vrata" za infekciju i pravite problem većim nego što je bio na početku, piše Lepa & Srećna.

Međutim, neki zahvati mogu biti izuzetno opasni, a pritom nećete ostvariti baš nikakav pozitivan efekat. Kako da prepoznate 3 promjene na koži koje liče na obične bubuljice ali ne smiju da se cijede.

MILIA - SITNE BIJELE TAČKICE

Ove sitne bijele tačkice nalik na proso nećete uopšte moći da iscijedite. One su veoma čvrste ciste ispod same kože a ako zapinjete, samo ćete iritirati kožu a milia ostaje netaknuta. Ove ciste nisu ni prljavština ispod kože i rezultat zapušene lojne žlezde. One su "zarobljene" ćelije kože. Kozmetičar može da ih ukloni zagrijejanim, sterilisanim instrumentom.

KERATOSIS PILARIS - GUŠČIJA KOŽA

Ovo stanje izaziva gomilanje keratina, proteina koji inače štiti kožu, kosu i nokte od infekcije ili od toksina iz okruženja. Ako pokušate da ga cijedite ove lezije, izazvaćete crvenilo pa čak i nastanak ožiljaka. Radije upotrebite neki hemijski piling na bazi salicilne kiseline ili posjetite dermatologa.

CISTIČNE AKNE

Ove bubuljice nastaju duboko u koži, a na vrhu je bolna. Upala koja je prati usporava iscjeljenje i ako pokušate da je iscijedite, vjerovatno će ostati ožiljak. Toliko su duboko. Toliko su duboko da do same bubuljice može doći jedino dermatolog, a za liječenje će biti potrebni medikamenti.

NEMA KOMENTARA