Ovo je jedna od najopasnijih biljaka na svijetu: Utrnut će vam ruka čim je dotaknete

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je jedna od najopasnijih biljaka na svijetu: Utrnut će vam ruka čim je dotaknete
Foto: Twitter / Ilustracija

Modri jedić ili pasja smrt možda izgleda lijepo i bezopasno, ali, kao i u mnogočemu u životu, izgled vara.

Svi dijelovi ove biljke sadrže akonitin, a do trovanja može doći i samim dodirivanjem lišća bez zaštitnih rukavica jer se apsorbira i putem kože.

Trnci će početi u trenutku apsorpcije i produžiti od ruku do ramena, nakon čega će početi utjecati na srce i uslijedit će neugodna utrnulost. Koliko je ova biljka otrovna najbolje govori podatak da se u prošlosti njen otrov koristio za premazivanje vrškova strelica i kopalja te trovanje vukova i lisica, piše D&D.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Neki je čak uzgajaju u vrtu, što nije preporučljivo, pogotovo ako u blizini ima djece ili kućnih ljubimaca. Žvakanje ili gutanje ove biljke izaziva već nakon nekoliko minuta šum u ušima, glavobolju i povraćanje.

U pravim rukama, modri jedić može biti spas: jak je sedativ i sredstvo protiv bolova, pomaže kod migrene, ušijasa, reumatizma, upala zglobova, snižava temperaturu i puls...

No zbog visoke toksičnosti tinkture ne smiju praviti amateri, a uzimanje pripravaka od ove biljke obavezno mora biti pod ljekarskim nadzorom. U suprotnom, mogu izazvati paralizu respiratornog sistema, oduzimanje mišića ruku i nogu, gubitak svijesti pa čak i smrt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije