Savjet stručnjaka: Kako presaditi fikus, omiljenu sobnu biljku, u 4 jednostavna koraka?

0
Radiosarajevo.ba
Savjet stručnjaka: Kako presaditi fikus, omiljenu sobnu biljku, u 4 jednostavna koraka?
Foto: Pexels / Fikus

Fikus ili lirasti smokovac (lat. ficus lyrata) ubraja se u popularno sobno bilje, a mnogi kažu kako ‘svojim dekorativnim izgledom‘ podigne atmosferu i estetiku svake prostorije.

Savjeta za njegu fikusa ima dosta, a jedan od najvažnijih koje trebate znati jest da ga ljeti treba zaštititi od direktnog sunca ako ga držite na terasi ili blizu staklene stijene, zimi mu osigurajte poziciju unutar prostora koja ima puno indirektne svjetlosti. Biljka može tokom cijele godine ostati na toj poziciji.

Idealne temperature za uspješan rast ove biljke su između 18 i 22 °C te ovisno o tome koje je godišnje doba i temperatura u prostoriji uz umjereno zalijevanje biljke odstajalom vodom prema potrebi. Listovi počinju žutjeti i otpadati ako ga držite u prehladnoj prostoriji ili prostoriji izloženoj vjetru te prilikom preobilnog zalijevanja.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Ficus lyrata ili lirasti fikus podrijetlom je iz Afrike. U prirodi može doseći visinu od 15 metara. Ima velike, upečatljive listove koji rastu do 45 cm u dužinu i 30 cm u širinu. Koristan savjet jest da se presađivanje u veću saksiju preporučuje svake 2-3 godine ovisno o brzini rasta biljke kako biste osigurali pravilan rast biljke. Evo kako to za D&D preporučuje magistrica hortikulture Sandra Bedran, pokazala kako to ispravno učiniti.

Presađivanje - korak po korak

Korak 1: U posudi pomiješajte zemlju/supstrat i perlit za bolji razvoj korijena i smanjenje zasićenosti zemlje vodim. Posuda u koju se biljka sadi mora veća za 2-3 cm od prethodne.

Fikus
Foto: Pexels: Fikus treba umjereno zalijevati

Korak 2: Biljku nježno izvadite iz posude, očistite korijenje, a ako postoji oštećeno korijenje, uklonite ga. Korijenje očistite od zemlje/supstrata.

Korak 3: U novu posudu na dno staviti prethodno pripremljenu mješavinu, a korijen postaviti iznad drenažnog sloja te ga prekriti zemljom/supstratom.

Korak 4: Zalijte biljku, pozicionirajte na dobro osvijetljeno mjesto kako bi biljka lakše preživjela stres nastao tijekom presađivanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije