Mnogi su se okupili da bi vidjeli ovu čudnovatu biljku: Razlog će vas šokirati

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi su se okupili da bi vidjeli ovu čudnovatu biljku: Razlog će vas šokirati
Foto: Youtube / Mrtvački cvijet

Amorphophallus titanum, poznat i kao mrtvački cvijet, dobio je nadimak zbog svog neugodnog mirisa, koji neki opisuju kao miris truleži mesa, dok drugi otkrivaju mirise trule hrane, znojnih čarapa ili čak bijelog luka.

Mnogo ljudi okupilo se u srijedu, 28. februara, ispred Kalifornijske akademije nauka(CAS), istraživačke institucije i muzeja, dok je ugroženi tropski cvijet bio u cvatu, ispuštajući intenzivan miris.

Mrtvački cvijet cvjeta samo jedan do tri dana, iako mu treba i do deset godina da stostigne taj nivo. Lauren Greig, hortikulturistica iz CAS-a u San Franciscu, opisuje miris kao neugodan.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

"To je svojevrsna imitacija mirisa truhlog mesa kako bi privukla muhe koje će ga oprašiti, prenoseći pelud na druge cvjetove s kojima bi se mogli oploditi", objasnila je. Ovo je bilo prvo cvjetanje mrtvačkog cvijeta nazvanog Mirage, koji je doniran CAS-u 2017. godine. Od 2020. godine, nalazi se izložen u muzeju prašume.

Bri Lister, podatkovni naučnik iz San Francisca, premjestio je neke sastanke i čekao u redu oko sat vremena kako bi doživio miris biljke: "Osjetio sam neugodan miris, nešto poput znojnih čarapa i sportske odjeće, ali srećom ne toliko mirisa truleži mesa, iako svakako iznad prosjeka", rekao je Lister.

Monica Becker povela je svoje dijete iz škole kako bi vidjela cvijet uživo nakon što ga je gledala u prijenosu uživo na akademiji: "Čim smo čuli da je procvjetao, odlučili smo da moramo odmah ići ujutro kad se otvori. I evo nas", rekla je gospođa Becker.

Amorphophallus titanum potječe s indonezijskog otoka Sumatre. Međunarodna unija za očuvanje prirode svrstala ju je na popis ugroženih, a u divljini je ostalo manje od 1,000 pojedinačnih biljaka, javlja news.sky.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije