Naučnici na Marsu pronašli element koji ih je šokirao: Otkriva jednu od najvećih misterija

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici na Marsu pronašli element koji ih je šokirao: Otkriva jednu od najvećih misterija
Foto: Youtube / Mars

Crvena planeta, Mars, danas se čini sušnim i poput pustinje, ali naučnici vjeruju da je nekad mogao biti dom samog života.

Nedavna istraživanja sugerišu da su uslovi na Marsu nekada bili povoljni za nastanak organskog materijala potrebnog za početak života. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, istraživači sa Univerziteta Tohoku ispitali su moguće uslove na Marsu prije nekoliko milijardi godina.

Njihovi računarski modeli pokazuju da je atmosferski formaldehid na Marsu mogao biti ključan za stvaranje biomolekula, poput aminokiselina i šećera, koji su osnovni gradivni blokovi života.

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Analiza sugeriše da je prisutnost formaldehida bila vjerovatna zbog bogatstva određenih hemijskih spojeva u drevnoj atmosferi Marsa, uključujući ugljendioksid, vodik i ugljimonoksid.

Prema timu istraživača, ova otkrića nagovještavaju da je Mars možda bio obogaćen bio-važnim spojevima, posebno šećerima, koji bi pridonijeli potencijalnoj evoluciji života na toj planeti, javlja Indy100.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije