Da li su na Marsu postojali znakovi života? Nova studija otkriva mnogo

1
Radiosarajevo.ba
Da li su na Marsu postojali znakovi života? Nova studija otkriva mnogo
Foto: Youtube / Snimka Marsa

Zahvaljujući NASA-inom roveru, znanstvenici su pronašli intrigantne dokaze koji sugeriraju da je Mars možda nekada bio pogodan za život.

Nove informacije dolaze od NASA-ine sonde Perseverance Mars 2020, koja istražuje planet u potrazi za dokazima mikrobnog života.

Znanstvenici NASA-e trenutno usmjeravaju svoje napore na krater Jezero širok 28 milja, za koji se vjeruje da je mjesto gdje je nekada jezero povezano s rijekom.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Sada je autor novog istraživanja, objavljenog u znanstvenom časopisu Science Advances, otkrio da uzorci dobiveni od rovera obećavajući u potencijalnom dokazivanju tih teorija.

Ako je doista delta, to je dodatni dokaz da je na Marsu nekada postojala voda, što bi značilo da je bio pogodan za život.

Jedna uzbudljiva rečenica iz studije glasi: "Delta naslage u krateru Jezero sadrže sedimentne zapise potencijalno pogodnih uvjeta na Marsu."

"Iz orbite možemo vidjeti različite naslage, ali ne možemo sa sigurnošću reći jesu li u svom izvornom stanju ili vidimo završetak duge geološke priče", napisao je planetarni znanstvenik David Paige s Univerziteta Kalifornija, Los Angeles.

"Da bismo saznali kako su se ove stvari formirale, moramo vidjeti ispod površine."

Na sreću, rover Perseverance je bio u mogućnosti učiniti upravo to, jer može mapirati slojeve tla do 10 metara ispod površine i do sada je uspješno prikupljao uzorke sedimenata.

Pun obim saznanja rovera neće biti poznat sve dok se ne vrati na Zemlju, ali do sada se pokazuje kao potencijalni proboj u potrazi za otkrićem je li život nekada postojao na Marsu.

"Ovaj slijed događaja potvrđuje ideju da je krater Jezero zabilježio bogatu geološku historiju koja je bila pokrenuta velikim promjenama u okolišu na Marsu", objašnjava studija.

"Potpuno razumijevanje ovih događaja možda će morati pričekati povratak i analizu uzoraka Perseverancea", piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije