Idealne su za svaki dom: Ove prelijepe biljke uklanjaju prašinu i alergene iz prostorija

0
Radiosarajevo.ba
Idealne su za svaki dom: Ove prelijepe biljke uklanjaju prašinu i alergene iz prostorija
Foto: Pexels / Sobne biljke

Ne samo da pročišćavaju zrak i uklanjaju prašinu već uklanjaju i otrove, alergene i gljivice, dok otpuštaju kisik i uljepšavaju prostor.

Sobne biljke mogu nam pomoći da zrak u zatvorenom prostoru bude čišći. One ne samo da pročišćavaju zrak i uklanjaju prašinu, već uklanjaju i otrove.

Pored toga što otpuštaju kisik u zrak, one su i dekorativne, a usput upijaju i alergene poput prašine, peludi i gljivica. U nastavku otkrivamo nekoliko biljaka koje imaju takva svojstva.

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) je jedna od najboljih biljaka za uklanjanje prašine i alergena iz zatvorenog prostora.

Ona apsorbira prašinu i nečistoće iz okolnog prostora preko svojih listova. Rezultati istraživanja što ga je provela NASA dokazuju da je ova biljka jedna od najboljih kada treba ukloniti otrove iz zraka.

Tom studijom je utvrđeno da zeleni ljiljan može ukloniti 95 posto otrova u samo 24 sata. Najbolje se pokazala u uklanjanju formaldehida i ugljičnog dioksida.

Ovu biljku treba držati na mjestu gdje prima indirektno sunčevo svjetlo.

Areka palma

Areka palma (Dypsis lutescens) je prirodni ovlaživač zraka, koji smanjuje broj čestica prašine u zraku. U Indiji je provedeno istraživanje na tri različite biljke, među kojima je bila i ova, kako bi se vidjelo koja od njih najbolje pročišćava uredske prostore.

Studija je trajala 15 godina i obuhvatila je 300 zaposlenika, da bi se na kraju utvrdilo da ova palma poboljšava sveukupno zdravlje onih koji su boravili u njenoj blizini, a pogotovu smanjuje glavobolje, iritacije oka, respiratorne probleme i simptome astme.

Areka palme prikupljaju prašinu na svojim listovima, no ne zaboravite ih ponekad obrisati kako se ona ne bi nakupila.

Ovu biljku treba postaviti na osunčano mjesto jer joj treba najmanje osam sati sunčevog svjetla na dan, piše Novi list.

Fikus

Fikus (Ficus elastica) također preko svojih listova apsorbira prašinu iz vašeg doma. Na njegovim listovima se prašina često može i vidjeti, pa je treba uklanjati barem jednom sedmično.

I fikus vlaži zrak, čime također reguliše količinu prašine u zraku. Ova biljka čak može smanjiti količinu benzena i formaldehida, zajedno sa svim uobičajenim polutantima u zraku.

Biljku je najbolje postaviti na zapadni prozor jer voli dosta jakog, indirektnog sunčevog svjetla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije