Ove prelijepe sobne biljke obožavaju hlad: Odlične su za prostore u sjeni

0
Radiosarajevo.ba
Ove prelijepe sobne biljke obožavaju hlad: Odlične su za prostore u sjeni
Foto: Pexels / Fikus

Interijeri kojima nedostaje sunca oni su u kojima sobne biljke čine najveću razliku, no upravo nedostatak prirodne svjetlosti iznimno sužava odabir vrsta koje će dugoročno uspijevati u njima. Srećom, nekoliko prelijepih sobnih biljaka uživat će upravo u takvim uvjetima.

Biljke otporne na sjenu u prirodi se nalaze ispod krošnji u šumi ili džungli. Žive u slabo osvijetljenom prostoru na tlu ili se penju na drveće, gdje ostaju zaštićene od direktne Sunčeve svjetlosti. Stoga, ako niste sigurni je li biljka otporna na sjenu ili ne, informacija o njihovom podrijetlu reći će vam sve što trebate znati.

Također je vrijedno napomenuti da će biljke koje vole sjenu trebati rjeđe zalijevati od onih koje vole biti izložene svjetlosti, pa su i znatno bolji odabir za sve koji nemaju puno želje i vremena za brigu o njima.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

No to što su nezahtjevne i vole biti 'skrivene' nimalo ne utječe na njihov izgled te ćete lako pronaći niz vrsta koje će vas oduševiti svojim efektnim lišćem i raskošnim stabljikama.

Među najomiljenijima je bostonska paprat jer izgleda kao da je upravo stigla ravno iz džungle te u trenu unosi živost u čitav prostor, kao i simpatična biljka pauk, čije dugačko i ravno lišće kontrastnih nijansi zelene i žute izvrsno podiže interijer u neutralnim tonovima.

Trik koji je iznenadio sve: Ako povremeno zalijete biljku ovim, ona ne bi trebala uvenuti

Trik koji je iznenadio sve: Ako povremeno zalijete biljku ovim, ona ne bi trebala uvenuti

S druge strane, ako ste u potrazi za statement biljkom koja će visinom zauzeti veći dio zida i postati najefektniji dio interijera, od vrsta koje vole sjenu svakako vrijedi izdvojiti srcolisni filodendron, Janet Craig (Dracaena fragrans) - tip kukuruza visokog drveta, ukrasni kukuruz (Aspidistra elatior), kentia palmu iznimno elegantnog izgleda te zlatni puzavac koji u prirodi može narasti preko 20 metara.

Visinom vas neće razočarati ni fikus gumijevac, jedna od najpopularnijih sobnih biljaka čije je bujno zeleno lišće bogatog voštanog sjaja omiljen ukras u brojnim domovima. Iako u prirodi može narasti do 30 metara, u interijeru doseže visinu do također impresivna tri metra.

Fikus gumijevac iznimno je lagan za uzgajanje, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih se smatra sjajnom sobnom biljkom. Sve dok ispunjavate njezine potrebe za svjetlom (držati na mjestu koje je blago osvijetljeno), vlagom i gnojivom, ova biljka nesmetano će napredovati u zatvorenom prostoru.

Kada je riječ o nezahtjevnim biljkama koje možete staviti na bilo koju policu udaljenu od izravne Sunčeve svjetlosti, sjajan odabir je spatifilum, nježnog bijelog cvijeta kao stvorenog za spavaću sobu ili kao umirujući detalj u dnevnom boravku.

Za kraj, tu je i jedna od najatraktivnijih biljaka iz kategorije ljubiteljica sjene - aglaonema. Poznata je kao 'srebrna kraljica interijera', lišća raznovrsnih oblika i šara, koje pritom učinkovito uklanja toksine iz zraka. Uz to je nezahtjevna pa je odličan odabir za početnike u uzgoju sobnih biljaka, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije