Ne želite da vam žohari budu u domu? Koristite ove biljke i odmah će pobjeći

0
Radiosarajevo.ba
Ne želite da vam žohari budu u domu? Koristite ove biljke i odmah će pobjeći
FOTO: Pixabay / Žohar, Ilustracija

Jednom kad uočite žohare u svom domu, ne možete baš previše toga poduzeti osim zvati službu da dezinfekciju, deratizaciju, istrebljivače ili koju god službu za koju se nadate da bi vam mogla pomoći.

Vjerujemo da nikome nije opcija živjeti pored neugodnih štetočina koji mogu prenijeti opasne patogene, taložeći ih po vašem domu, uključujući salmonelu, streptokoku i druge bolesti. Zbog toga treba razmišljati unaprijed te ih spriječiti da se uopšte približe vašem domu.

Za početak, treba znati šta ih privlači. Odgovor je vrlo jednostavan - hrana. Redovnim čišćenjem i održavanjem sudopera, radne ploče, kante za smeće, otežat ćete im pristup hrani, a kako biste ih spriječili da se gnijezde u vašoj neposrednoj blizini, okružite se mirisnim biljkama koje ih odbijaju.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Pomno odabrane biljke na otvorenom odbit će ih u namjeri da iskoriste pukotine u temeljima ili oko prozora i vrata, dok će ih unutrašnje zelenilo potaknuti da pobjegnu u korist ugodnijeg okruženja.

Neke od biljaka koje mogu krasiti vaš dom, a istodobno svojim mirisima odbijati žohare su: limunska trava, lavanda, metvica, neven, eukaliptus, ružmarin, krizanteme, bosiljak, kadulja, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije