Trik koji je iznenadio sve: Ako povremeno zalijete biljku ovim, ona ne bi trebala uvenuti

1
Radiosarajevo.ba
Trik koji je iznenadio sve: Ako povremeno zalijete biljku ovim, ona ne bi trebala uvenuti
Foto: Twitter / Ilustracija

Sami smo se već odavno uvjerili kako nam dom može postati itekako ljepši ako ga dekorišemo sobnim biljkama. Prilikom izbora treba svakako paziti koje biljke čine sobu svjetlijom i stvaraju ugodniji i opušteniji ambijent.

Znamo da boravak u prirodi reducira nivo stresa, a nizozemski naučnici kažu da biljke imaju taj isti učinak na pacijente u bolnicama.

Svaka biljka traži određenu njegu, a često nismo sigurno jesmo li ih postavili na pravo mjesto i dobivaju li dovoljno svjetlosti i vode.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Prava količina vode

Stručnjakinja za sobne biljke, Kate Lindley otkrila je tajnu kako održati biljke na životu i tačno odrediti pravu količinu vode.

Zapanjujući VIDEO: Naučnici snimili kako biljka "zna" da je druga upozorava na opasnost

Zapanjujući VIDEO: Naučnici snimili kako biljka "zna" da je druga upozorava na opasnost

"Prije svakog zalijevanja je ključno testirati zemlju kako bi se spriječilo prekomjerno ili nedovoljno zalijevanje. Za to će vam biti potrebna samo jedna olovka koju treba staviti u gornjih pet centimetara zemlje kako bi se provjerilo je li ovo područje još uvijek vlažno od posljednjeg zalijevanja.

Ako jeste, onda bi trebalo izbjegavati zalijevanje dok se ovo područje ne osuši", kaže Kate i dodaje kako ne trebamo zalijevati biljke jednom ili dva puta sedmično i da je mnogo značajnije ovako utvrditi je li biljci potrebna voda. Prekomjerno zalijevanje bilo koje vrste može dovesti do truhljenja, a ovaj problem je mnogo češći tokom zimskih mjeseci kada je biljkama potrebno manje vode nego ljeti.

Koliko je biljci potrebno vode zavisi od mnogo faktora: veličine posude, zemlji, svjetlosti, vlažnosti zraka, temperaturi u stanu ili kući.

Kako da biljke i tokom hladnih dana budu zdrave

Kate vlasnicima sobnih biljaka savjetuje da izbjegavaju zalijevanje hladnom vodom jer to može da izazove šok za biljku zbog nagle promjene temperature. Idealno je koristiti mlaku vodu sobne temperature.

Trik s mlijekom

Jednom mjesečno svoje biljke zalijte ne samo vodom, već i mlijekom. To će spriječiti da listovi požute i otpadnu, javlja Zivim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije