Idealno za današnji ručak: Pečeno pile sa gljivama kojem nećete moći odoljeti

Radiosarajevo.ba
Idealno za današnji ručak: Pečeno pile sa gljivama kojem nećete moći odoljeti
Foto: Pixabay.com / Pečeno pile

Za vrijeme novogodišnjih praznika trpeza je bogata. No, ukoliko niste sigurni šta biste danas za ručak, donosimo vam jedan izuzetno lagan recept za izuzetno ukusno i nesvakidašnje jelo.

Idealno je za drugi dan nove godine, posebno ako uživate u kombinovanju mesa s gljivama.

Ono što vam od sastojaka treba su:

-pile

-četiri do pet kriški starog hljeba

-mlijeka po potrebi

-200 grama suhog mesa

-jedan luk

-tri čehna bijelog luka, ukoliko vam ne smeta

-jedna veza peršuna

-jedno jaje

-200 grama šampinjona

-so, biber

-puter po potrebi

Način pripreme ovog ukusnog jela:

1. Očišćeno pile dobro posolite spolja i iznutra.

2. Potopite hljeb u mlijeko, dobro ga ocijedite i stavite u posudu. Dodajte sitno sjeckano suho meso, sitno isjeckani crni i bijeli luk, peršunov list, jaje i šampinjone narezane na listićel. Posolite i pobiberite.

3. Smjesu dobro promiješajte i napunite pile, pa mu potom povežite nogice jačim koncem, da smjesa ne bi iscurila.

4. Od ostatka smjese napravite loptice i poredajte ih oko pileta u dublji pleh ili vatrostalnu tepsiju.

5. Prije pečenja namažite pile s malo putera, a tokom pečenja nalivajte ga više puta sokom od pečenja.

6. Pecite oko sat i po na 200 stepeni Celzijusevih.

I uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije