Idealni ručak za danas: Sarma sa suhim mesom za prste polizati
Radiosarajevo.ba
Osvježite svoje nepce ukusnim putovanjem kroz autentičnu kuhinju uz ovaj recept za sarme, jedno od najdražih jela koje uljepšava trpeze širom regije.
Ova tradicionalna kombinacija kiselog kupusa, sočne riže i aromatičnog mesa obećava nezaboravan spoj okusa ukoliko je pažljivo pripremljena.
Sarme su više od obroka; to su mirisi koji nas povezuju s domom i porodicom, s pričama koje se prepričavaju kroz generacije.
BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme
Sastojci:
- 1 veća ili 2 manje glavice kiselog kupusa
- 500 g mljevenog miješanog mesa
- 4 glavice crnog luka
- 6 kašika riže
- 1 šolja ulja
- 100 g suhog mesa
- crvena mljevena paprika
- sol
- suhi biljni začin
Priprema:
- Odvojite listove kupusa i dobro ih operite.
- Na malo ulja prodinstati sitno isjeckan luk, dodajte meso pa nastavite dinstanje. Na kraju dinstanja dodati sol, suhi biljni začin, alevu papriku, biber, a onda i rižu.
- Promiješajte i filujte jedan po jedan list kupusa uvijajući ih po želji. Redajte ih u pogodnu posudu, tako da stanu u jednom redu. Suho meso redajte na režnjeve, pa ga stavite između sarmi. Prelijte ih ostatkom ulja i vodom tako da sarme ogreznu.
- Pokrijte posudu folijom i stavite u rernu, pa pecite na umjerenoj temperaturi oko 2 sata ili stavite na tihoj vatri da se kuhaju, a pred kraj zapecite u rerni. Prije nego što sarme izvadite iz rerne, skinite foliju da sarme dobiju lijepu rumenu boju.
Sarmu poslužite sa pavlakom i nekim gaziranim pićem. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (2)