Idealni ručak za danas: Sarma sa suhim mesom za prste polizati

2
Radiosarajevo.ba
Idealni ručak za danas: Sarma sa suhim mesom za prste polizati
FOTO: Coolinarika / Ilustracija

Osvježite svoje nepce ukusnim putovanjem kroz autentičnu kuhinju uz ovaj recept za sarme, jedno od najdražih jela koje uljepšava trpeze širom regije.

Ova tradicionalna kombinacija kiselog kupusa, sočne riže i aromatičnog mesa obećava nezaboravan spoj okusa ukoliko je pažljivo pripremljena.

Sarme su više od obroka; to su mirisi koji nas povezuju s domom i porodicom, s pričama koje se prepričavaju kroz generacije. 

Zrak veoma nezdrav u Sarajevu: Brojni su zdravstveni rizici za građane, a evo preporuka za zaštitu

Zrak veoma nezdrav u Sarajevu: Brojni su zdravstveni rizici za građane, a evo preporuka za zaštitu

Sastojci:

  • 1 veća ili 2 manje glavice kiselog kupusa
  • 500 g mljevenog miješanog mesa
  • 4 glavice crnog luka
  • 6 kašika riže
  • 1 šolja ulja
  • 100 g suhog mesa
  • crvena mljevena paprika
  • sol
  • suhi biljni začin

Priprema:

  • Odvojite listove kupusa i dobro ih operite.
  • Na malo ulja prodinstati sitno isjeckan luk, dodajte meso pa nastavite dinstanje. Na kraju dinstanja dodati sol, suhi biljni začin, alevu papriku, biber, a onda i rižu.
  • Promiješajte i filujte jedan po jedan list kupusa uvijajući ih po želji. Redajte ih u pogodnu posudu, tako da stanu u jednom redu. Suho meso redajte na režnjeve, pa ga stavite između sarmi. Prelijte ih ostatkom ulja i vodom tako da sarme ogreznu.
  • Pokrijte posudu folijom i stavite u rernu, pa pecite na umjerenoj temperaturi oko 2 sata ili stavite na tihoj vatri da se kuhaju, a pred kraj zapecite u rerni. Prije nego što sarme izvadite iz rerne, skinite foliju da sarme dobiju lijepu rumenu boju.

Sarmu poslužite sa pavlakom i nekim gaziranim pićem. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije