Hrana koja izaziva umor: Koje namirnice troše najviše energije?

0
Radiosarajevo.ba
Hrana koja izaziva umor: Koje namirnice troše najviše energije?
Foto: Pexels / Ilustracija

Možda vam se čini da će vam treća šoljica jake kafe i fino, slatko lisnato iz pekare podići energiju, no grdno se varate jer će upravo to iscrpiti organizam i izazvati još veći umor.

Kod umora prehrana igra veliku ulogu, zato pripazite šta jedete kako biste ga se riješili. Smanjite unos namirnica koje izazivaju umor, te pojačajte unos onih koji te pune energijom.

Uvrstite u svoju prehranu žitarice, rotkvice, šparoge, maslačak, zeleno lisnato povrće, mladi luk, svježi sir, borovnice, jagode te sve ostalo što je sezonsko i svježe.

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Neke namirnice troše energiju jer se tijelo trudi probaviti ih i "riješiti ih se". Opterećuju jetru i probavni sistem te podižu nivo šećera u krvi što vas u konačnici čini umornim. Pijte dosta tekućine, naročito obične vode, a iz prehrane izbacite ili smanjite unos namirnica koje donosimo u nastavku.

Namirnice visokog glikemijskog indeksa

Namirnice visokog glikemijskog indeksa čine da šećer u krvi naglo skoči nakon što ih konzumirate. Nagli skok slijedit će i nagli pad, a to će izazvati umor. Cilj je stabilizirati šećer u krvi, a to ćete učiniti tako što ćete smanjiti unos spomenute hrane.

Pet zdravih namirnica koje su bogate ugljikohidratima, ali možemo ih jesti bez grižnje savjesti

Pet zdravih namirnica koje su bogate ugljikohidratima, ali možemo ih jesti bez grižnje savjesti

U ovu skupinu spadaju jednostavni ugljikohidrati - tjestenina od bijelog brašna, bijela riža, bijeli hljeb. Zamijeni ih proizvodima od cjelovitog zrna. Također, visoki GI imaju šećer, krompir, kuhana mrkva, kuhani korijen celera, med, palenta, ječam, rižino mlijeko i tikva.

Kad pripremate obroke kombinujte namirnice visokog i niskog glikemijskog indeksa kako bi bili uravnoteženi i kako bi izbjegli umor nakon što ih pojedete.

Procesuirana hrana

Iako uživate u sočnom hamburgeru, njegova nutritivna vrijednost je vrlo niska pa će se užitak, nakon što ga pojedete, pretvoriti u umor jer će tijelo svu energiju usmjeriti na to da ga probavi.

Izbjegavajte visokoprocesuiranu hranu - gotova jela, slatkiše, konzerviranu hranu te svu onu na čijoj deklaraciji većinu pojmova ne znate niti pročitati. Bazirajte prehranu na svježim namirnicama koje ćete sami skuhati ili ih jesti u izvornom obliku, ukoliko ne traže termičku obradu.

Alkohol

Alkohol opterećuje organizam, posebno jetru. Unos alkohola svedite na minimum, naprimjer čašu kvalitetnog vina nakon ručka. Ili ni to. Želite li povećati energiju i riješiti se umora, trebali biste ga u potpunosti izbaciti iz svog života. Alkohol obiluje šećerima te dehidrira tijelo. Nakon noći u kojoj ste pretjerali s njime vodite računa o hidrataciji i tome da organizam opskrbite hranjivim tvarima koje će neutralizirati njegov štetan učinak.

Kofeinski napici

Ograničite unos kafe i ostalih napitaka koji sadrže kofein. Pijte mudro, odnosno ne odmah nakon ustajanja jer tada tijelo prirodno luči stimulanse koji ga razbuđuju. Najbolje vrijeme za kafu je dva do tri sata nakon buđenja i po potrebi nakon ručka. Kofein djeluje tako da će vas u trenutku "dignuti", no nakon jedno sat vremena upravo on će biti taj koji će vas uspavati.

Ilustracija

Pekarski proizvodi

Pekare su mnogima mjesto u koje idu po svoj doručak pa čak i ručak i večeru. Pekarski proizvodi - razna peciva, lisnata tijesta, krofne, pizze - hrana su koja crpi energiju. Opterećuje probavni sistem i općenito organizam te tijelo umjesto da se hrani, izgladnjuje i umara se.

Pekarske proizvode i ostala jela od bijelog brašna i šećera zamijenite prehrambenim proizvodima od cjelovitih žitarica jer obiluju vitaminima i željezom, koji tijelu daju energiju, prenosi Žena.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije