Iftar je prava prilika za "njegovo veličanstvo", hadžijski ćevap

Radiosarajevo.ba
Iftar je prava prilika za "njegovo veličanstvo", hadžijski ćevap
FOTO: Facebook / Hadžijski ćevap

Hadžijski ćevap je tradicionalno jelo bosanske kuhinje. S obzirom da nije jelo koje se pravi "na brzinu" i da je za pripremu potrebno malo truda i vremena, smatra se "maksuzijom" i pravi se uglavnom u posebnijim prilikama. Osim ukusa, koji budi sva čula, posebno je i zbog specifičnog načina serviranja.  

Iftarska sofra je jedna od takvih prilika, a ako ukućane ili goste želite počastiti ovim preukusnim jelom, evo recepta (količine možete prilagoditi broju osoba za koje spremate):   

Potrebno:

  • kilogram teletine bez kosti
  • 200 g crvenog luka
  • 250 g paradajza
  • 400 g gljiva - šampinjona
  • 150 g putera
  • začini (so, biber, bisiljak, peršun)
 
Priprema: 
 
Teletinu iscjecite na kockice. U većoj tavi zagrijte maslac pa kada se zagrije stavite meso. Pržite ga na jakoj vatri, naglo, pa kada dobije finu boju sklonite sa vatre. Pretresite ga u drugu posudu zajedno sa saftom u kojem se pržilo.

Luk ogulite i isjeckajte na kockice.

Paradajz pospite vrelom vodom pa ogulite kožicu. Zatim ga izrežite na četiri dijela. Isjecite ga na kocikce ili tanke rezance.

Šampinjone isjecite na kockice. Gornje dijelove isjecite na listiće.

U tavu u kojoj ste pržili meso stavite kašiku maslaca, zagrijte, pa stavite luk. Kada luk dobije finu boju stavite šampinjone i izmješajte. Kada su gljive prestale da popustaju saft dodajte pripremljen paradajz, malo posolite, pa dinstajte.

Dodajte meso koje ste pržili zajedno sa saftom koji smo ostavili sa mesom. Dodajte, soli po potrebi, biber, malo peršunovog lista sjeckanog, malo bosiljka suhog sitnog (isitnite ga tako sto ćete protrljati izmedju dlanova).

Prodinstajte na kratko pa sklonite sa vatre.

U zemljanu posudu (može i neka druga) položite pergament-papir, pa u to naspite pripremljeno meso. Krajeve pergament-papira namažite žumancetom pa zalijepite ili svežite na vrhu da meso bude zatvoreno. Rernu ugrijte na oko 25C pa pecite oko 40 min.
 
Također, smjesu prije pečenja možete rasporediti u manje porcije i zamotati u manje komade papira, tako da svako za stolom dobije vlastitu porciju i uživa u nevjerovatnom mirisu kada odmota papir. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije