Paša lokum: Fantastičan desert koji se pravi brzo, a nestane još brže
Paša lokum ili sultanova sarma lagani je desert koji uspije skoro svakom. Vrlo je lagan za pripremu, ne zahtjeva puno vremena ni sastojaka, a krajnji rezultat je fanstastičan. Oni koji su ga probali kažu da su vrlo brzo morali praviti još jednom.
Zar treba više razloga da se nađe na iftarskoj trpezi?
Evo i recepta:
Sastojci:
Za puding:
1 litar mlijeka
2 kašike kakao praha
1,5 šoljica gustina
1 šoljica brašna
1 čaša šećera
1 vanilin šecer
50 grama margarina
kokos
Za šlag:
1 čaša mlijeka
2 pakovanja šlag pjene
Način pripreme:
Zagrijati 1 litar mlijeka, a zatim uz miješanje dodati, kakao, brašno, gustin i šećer.
Kada puding provri, šerpu skloniti i dodati vanilin šecer i margarin. Smjesu miješati dok se margarin ne istopi.
Tepsiju posuti sa kokosom, a zatim preliti pudingom.
Ostaviti na hlađenju 30 minuta.
Šlag pjenu izmutiti sa mlijekom i premazati šlag pjenom te vratiti u frižider na sat.
Rezati na pravougaonike i nožem polako urolati.
Po želji, kolač poslije rezanja možete dodatno pusti kokosom, ukrasiti pistacijama kao što to čine u Turskoj...
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.