Gužvara sa sirom: Ovo je najbolji recept za poznato balkansko jelo - brzo, ukusno i jeftino
Gužvara sa sirom, ili kako je negdje zovu gibanica sa sirom, je brzo, jeftino i zasitno jelo koje možete praviti za doručak, ručak ili večeru.
Čest je gost na balkanskim trpezama, a mi danas donosimo jedan od najboljih recepata za ovo jelo.
Sastojci
- 500g gotovih kora
- 500g svježeg sira
- 2 čaše jogurta
- 100ml mineralne
- 4 jajeta
- 200ml mlijeka - po potrebi dodati još
- ½ male kašike soli
Priprema
Prvo pripremite smjesu za "punjenje" ove pite.
Ekskluzivni snimak iz svlačionice: Pogledajte slavlje košarkaša nakon razbijanja selekcije Hrvatske
Sve sastojke (osim kora, dakako) izmiješajte pjenjačom ili električnim mikserom da dobijete glatku smjesu. Mlijeka dodajte toliko da smjesa bude gustoće kao ona za palačinke.
Na dno lagano nauljenog kalupa za burek ili tortu stavite dvije kore, a jednu ostavite sa strane, ona će ići na vrh.
Recept za doručak nedjeljom: Brzi uštipci od samo četiri sastojka gotovi za čas!
Ostale kore zgužvajte i te hrpice posložite jednu do druge u kalup pa prelijte pripremljenom smjesom od sira.
Poklopite korom koju ste ostavili sa strane i poravnajte da ništa ne viri izvan kalupa.
Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni, od 30 do 40 minuta, ovisno o jačini rerne. Kad izvadite gužvaru, ostavite je 15 do 20 minuta da se ohladi i onda je možete rezati.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.