Priprema 'bijelog mesa': Greške koje radimo s piletinom
Bilo da se radi o pripremi ''bijelog mesa'' ili nekog drugog dijela piletine, vjerojatno ste u svojoj kuhinji napravili neku od greški navedenih u nastavku.
Općenito, piletina obiluje dijelovima mesa koji su potpuno krti, dakle nisu prošarani masnim tkivom. Samim time zahtijevaju pažljivu, primjerenu termičku obradu kako bi očuvali sočnost, piše Jutarnji list. Isušivanje piletine sprečava se salamurenjem. Odležavanjem mesa u slanoj otopini tkivo dodatno upija vlagu i na kraju povećava sočnost.
Piletinu prvo pečete na strani bez kože
Položite piletinu s kožom prema dolje, na zagrijano ulje i to sigurno sigurno nekoliko minuta, a zatim okrenite.
Previše je okrećete
Ako je moguće, okrenite piletinu samo jednom, tako će vam biti hrskava i dobiti lijepu boju.
Zaboravljate limun
Na kraju, kad je piletina pečena, samo naribajte malo limunove korice i prelijte svježe iscjeđenim limunovim sokom.
Ne režete je uzdužno
Pri rezanju mesa za odreske uvijek trebate paziti da je rez okomit u odnosu na mišićna vlakna. Na taj način nam odrezak u konačnici nije žilav.
Pretjerujete sa začinima
Preveliko kompliciranje sa završnim aromama krije u sebi opasnost pogubnog produžavanja prženja i još veću zamku agresivnog prekrivanja izvornog delikatnog okusa piletine. Više pročitajte na sljedećem linku.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.