Kako da piletina iz pećnice bude stvarno sočna i ukusna?
Ali često smo u dilemi na koji način ga ispeći a da bude ukusno i sačuva sočnost.
Tajna je u - marinadi.
Nije potrebno da to budu kupovne smjese u kojima ima i nezdravih dodataka, marinadu možete napraviti i sami:
Dvije-tri kašike maslinovog ulja
Kašika senfa
Kašika ili manje pirea od paradajza
Kašičica meda
Sol i drugi začini po želji
Promiješajte sastojke i ovom smjesom premažite pile izvana i iznutra. U otvor od pileta možete staviti očišćenu mrkvu ili drugo povrće.
Pile se najprije peče u zatvorenoj posudi, a stavlja se u zagrijanu pećnicu (200 C). Zadnjih pola sata pecite u otvorenoj posudi, kako bi pile dobilo hrskavu koricu. U tekućinu koja se nakupila možete staviti polukuhani krompir prije nego što pile ponovo vratite u pećnicu.
Ako nemate posudu za pečenje s poklopcem, poslužit će vam i obična papirna kesa. Prvo sat vremena pecite pile u njoj, a onda je uklonite i zapecite do kraja.
Dobar tek!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.