Grebu li vas peškiri? Uz pomoć ove suhe biljke problem je riješen!

0
Radiosarajevo.ba
Grebu li vas peškiri? Uz pomoć ove suhe biljke problem je riješen!
Foto: Instagram / Peškiri

Ne treba vam omekšivač da biste omekšali peškire, samo ova četiri sastojka.

Predivan je osjećaj zamotati se nakon tuširanja u mekani i mirisni peškir. Nažalost, agresivni deterdženti i učestalo pranje mogu stvrdnuti vlakna pa s vremenom izostaje onaj ugodan osjećaj mekoće.

Iako bi se stavljanje omekšivača u veš mašinu činilo kao logično rješenje, to bi moglo samo dodatno pogoršati situaciju.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Umjesto s omekšivačem kupljenim u supermarketu, probajte omekšati peškire sastojcima koje već imate doma.

Sirće

Najpopularniji "bakin kućni lijek" za čišćenje kuće. Alkoholno ili jabučno, sirće je prirodno sredstvo protiv kamenca, dezinficira, uklanja neugodne mirise, a može pomoći i kod pranja peškira.

Vrijedi pokušati: Za mekane i mirisne peškire u vaš bubanj ubacite ovaj sastojak

Vrijedi pokušati: Za mekane i mirisne peškire u vaš bubanj ubacite ovaj sastojak

U odjeljak veš mašine stavlja se nekoliko kašika sirćeta, a razlike bi se trebale primijetiti već nakon prvog mranja. Osim što će peškiri biti mekani, sirće će "oživjeti" i njihove boje.

Kamilica

Iako je najpoznatija kao čaj koji djeluje umirujuće, kamilica je također jedno od potencijalnih rješenja kad peškiri postanu grubi. Potrebno je prokuhati jednu litru vode i u nju umočiti šaku osušene kamilice ili vrećicu ovog čaja. Nakon što se potpuno ohladi, tekućinu procijedite i prelijte u lavor te u njega stavite čiste, ali grube peškire. Pustite da se namaču 15-ak minuta, iscijedite ih i stavite sušiti, ali ne direktno na suncu!

Soda bikarbona

Ako vam se čini da vas peškiri grebu svaki put kad ih koristite, uzmite posudu s vodom i u nju stavite kašiku sode bikarbone. Namačite cijelu noć, a zatim iscijedite peškire. Soda bikarbona omekšat će vlakna i ukloniti neugdne mirise.

Sol

Jeftin je i svestran lijek zapeškire jer će uravnotežiti tvrdoću vode, koja je često odgovorna za stvrdnjavanje peškira.

Peškiri
Foto: Pixabay: Peškiri

Pri svakom pranju peškira možete dodati malo soli, poslije ćete biti vrlo zadovoljni.

Sol, soda bikarbona i sirće

Probajte kombinovati različite sastojake koje zasigurno imate u svojem domu. Mješavina soli, sode bikarbone i sirćeta, tvrdi se, zasigurno će omekšati peškire. U lavor s toplom vodom ulijte čašu sirćeta te dodajte 50 grama soli i 30 grama sode bikarbone. Vidjet ćete kako soda bikarbona reaguje sa sirćetom. Namočite peškire i ostavite ih neko vrijeme. Poslije ih ocijedite i posušite, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije