Vrijedi pokušati: Za mekane i mirisne peškire u vaš bubanj ubacite ovaj sastojak

0
Radiosarajevo.ba
Vrijedi pokušati: Za mekane i mirisne peškire u vaš bubanj ubacite ovaj sastojak
Foto: Instagram / Peškiri

Ako muku mučite sa grubim peškirima koji ne mirišu ni nakon pranja, ne brinite.

Postoji jednostavno rešenje i ono se nalazi u vašoj kuhinji!

Naime, stvar će riješiti stara dobra soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom, a ova mješavina je i inače poznata kao dragocjena pomoć u domaćinstvu.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Ipak, prije upotrebe, imajte na umu da peškire treba oprati na visokim temperaturama kako bi se ubile sve bakterije, ali i kako ne bi zadržali neprijatan miris.

Uglavnom bi trebalo da ih perete na 60 stepeni, a ako ni nakon toga ne mirišu - mašinu upalite na 90 stepeni. Ukoliko i nakon ovoga vaši peškiri zadrže neprijatan miris, pribjegnite metodi sa sodom i sirćetom.

Dakle, pola šolje sirćeta ulijte direktno u bubanj mašine u ciklusu ispiranja, dok je pola šoljice sode potrebno usuti tokom ciklusa pranja.

Koliko često treba prati peškire za plažu? Odgovor će vas iznenaditi

Koliko često treba prati peškire za plažu? Odgovor će vas iznenaditi

Sirće će omekšati tkaninu, ukloniti fleke i bakterije, dok će soda otkloniti potencijalne mirise, ali i mrlje od hrane i ulja, a uspostaviće i dobar pH vode.

Također, dizajnerka peškira tvrdi da je najveća greška to što peškire peremo zajedno sa ostalim komadima odjeće u veš mašini, te je preporučila da ih uvijek peremo zasebno.

Peškiri
Foto: Pixabay: Peškiri

"Kad perete peškire nikada nemojte da preopteretite veš mašinu. Neophodno je da imaju dovoljno prostora u bubnju kako bi "disali" i cirkulisali, što im dalje omogaćava pravilno ispiranje. Ako pokušate da ugurate previše toga, na kraju ćete dobiti nakupljenu gomilu, što i dovodi do krutih, grubih peškira", kazala je. 

Ajkordova kaže i da je najjednostavniji trik da ostanu mekani da ih protresete prije stavljanja u mašinu, i posle vađenja iz iste. Zlatno pravilo je i da ih nikada ne sušite na peći ili radijatoru. "Sušenje na radijatoru poništiće sav vaš trud i peškiri će postati suvi i grubi", zaključila je ona, piše Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije