Isprobajte: Cijeli vaš dom će biti svjež i mirisan uz pomoć obične metle i jednog pripravka

0
Radiosarajevo.ba
Isprobajte: Cijeli vaš dom će biti svjež i mirisan uz pomoć obične metle i jednog pripravka
Foto: Pixabay / Ilustracija

Čista i mirisna kuća više nije problem ako koristite provjerene trikove i metode i pribjegnete prirodnim i ekološki prihvatljivim rješenjima.

Malo lukavstva i sredstva koja imamo kod kuće dovoljna su za čišćenje prljavog namještaja i tepiha.

Očistite tepihe i prostirke prirodnim proizvodima

Tepisi su element koji kući daje toplinu i gostoprimstvo. No, mogu postati i prava legla prašine, grinja i bakterija. Iz tog je razloga ih je važno održavati čistima i dezinficiranima, koristeći prirodne proizvode koji ne štete zdravlju i okolišu.

Saobraćajna nesreća kod Jablanice: Automobil završio na krovu

Saobraćajna nesreća kod Jablanice: Automobil završio na krovu

Bijelo sirće savršen je saveznik za čišćenje tepiha. Zahvaljujući antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, ocat može ukloniti neugodne mirise i tvrdokorne mrlje.

Za upotrebu jednostavno pripremite otopinu vode i bijelog sirćeta u jednakim dijelovima, poprskajte je po tepihu ili prostirci i ostavite oko pola sata. Nakon toga možete krenuti s usisavanjem.

Postoji ključan korak: Pogledajte najbolji i najefikasniji način da operete posteljinu

Postoji ključan korak: Pogledajte najbolji i najefikasniji način da operete posteljinu

Tečnost za pranje posuđa još je jedan proizvod koji se može koristiti za čišćenje tepiha. Zahvaljujući svojstvima odmašćivanja, tekućina za pranje posuđa može ukloniti mrlje od masnoće i ulja. Da biste je koristili, jednostavno pripremite otopinu sredstva za pranje posuđa i vode i njome uklonite tvrdokorne mrlje. Nakon što pustite da se namače nekoliko minuta, možete nastaviti s usisavanjem.

S druge strane, eterična ulja mogu se koristiti kako biste imali mirišljive tepihe. U tom slučaju možete odabrati svoje omiljeno eterično ulje poput lavande, eukaliptusa ili limuna i razrijediti ga vodom. Dobivenu otopinu možete poprskati po prostirci ili tepihu kako biste ga parfimirali i učinili okolinu ugodnijom.

Namirišite svoj dom u samo nekoliko minuta

Uz ove prirodne proizvode, postoje i neke mjere opreza koje treba poduzeti kako bi tepisi bili čisti i dezinfikovani. Na primjer, važno je redovito usisavati tepih(e) i koristiti posebnu četku za uklanjanje duboko ukorijenjene prašine i prljavštine.

Čišćenje TV-a
Foto: The Spruce: 

Čišćenje tepiha može se obaviti prirodnim proizvodima kao što su bijelo sirće, tečnost za pranje posuđa i eterična ulja. Ovi su proizvodi sigurni za zdravlje i okoliš te mogu ukloniti tvrdokorne mrlje i neugodne mirise. Tri proizvoda mogu se koristiti zajedno u jednoj otopini s toplom vodom u posudi, a zatim može biti savršeno sredstvo za čišćenje vašeg tepiha ili prostirke uz malu pomoć krpe od mikrovlakana ili uz pomoć metle.

Tepih nije potrebno namakati vodom, namočenom krpom od mikrovlakana jednostavno istrljajte pod i ostavite da se suši ostavljajući svjež, čist miris. Sličan sistem, ali koji ne zahtijeva da klečite na podu, je da svaki put koristite metlu koju ćete namočiti u spomenutu mješavinu. Nakon usisavanja vrh metle umočite u otopinu i "doslovno pometete" tepih. Dobit ćete osvježen tepih osvježili tepih i mirišljivu kuću, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije