Turisti, oprez: Ove lokacije uvele su kazne za ostavljanje peškira na plaži – od 200 do 400 KM

0
Radiosarajevo.ba
Turisti, oprez: Ove lokacije uvele su kazne za ostavljanje peškira na plaži – od 200 do 400 KM
Foto: Facebook / Gradac, arhiv

Rano ustajanje kako bi trkom otišli do plaže i ostavili peškir ili čak odlazak u toku noći, jer "što je sigurno, sigurno je". Nekad je jedan, a nekad je i više peškira "u igri". Sve zavisi od toga kolika je porodica ili društvo krenulo na ljetovanje. Sve ovo je česta taktika turista. Ipak, neke ljetnje destinacije odlučile su da taj "problem" iskorijene. Ovo su mjesta na kojima ćete ovakav vid rezervacije mjesta na plaži debelo platiti.

Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat i Komunalno preduzeće Tivat organizovali su nekoliko akcija uklanjanja peškira, plastičnih boca i drugih predmeta kojima posjetioci pokušavaju sebi da "rezervišu" mjesto na plaži.

Crna Gora

Iz Tivatske opštine su poručili da neće tolerisati tu pojavu i apelovali su na građane da na plažama ne ostavljaju pomenute predmete.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Kazna za kršenje tog pravila je 100 eura (oko 200 KM) za fizička i do 7.000 eura (oko 13.920 KM) za pravna lica.

"Službenici Komunalne policije upozoravaju korisnike plaža da će oni koji na plažama ostavljaju ove predmete biti kažnjeni, a stvari će biti uklonjene sa plaže", saopštili su iz Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor.

Nema više ostavljanja peškira na plažama preko noći: Na ovom kupalištu kazna do 415 KM

Nema više ostavljanja peškira na plažama preko noći: Na ovom kupalištu kazna do 415 KM

Oni su najavili da će nastaviti sa daljim akcijama suzbijanja ove pojave.

Hrvatska

Opština Kolan na Pagu takođe je sprovela akciju sakupljanja peškira s plaže.

"Važno je da svi posjetioci plaže budu svjesni svoje odgovornosti prema okolini i drugim ljudima i pridržavaju se pravila kako bi se stvorilo ugodno i sigurno okruženje za sve. Uklonjene predmete možete pokupiti ispred igrališta u Mandrama", saopštili su iz Opštine.

U Novom Vindolskom "ostavljače" rekvizita na plaži čekaju kazne od oko 200 eura (oko 400KM).

"Dođemo i nemamo gdje da se smjestimo, zapravo je tolika gužva. Isto kad se ide u vodu, ljudi su postavljali peškire, ne možeš proći do mora", izjavila je Dragica Hakalović iz Slovenije.

Kako iz Opštine smatraju, turisti su pretjerali, pa tako, svako jutro oko šest, komunalni redari ostavljene peškire odnose u nekoliko kilometara udaljeno skladište, ali vlasnici po njih rijetko dolaze.

Zbog ove, sve češće prakse, došlo je i do incidenta.

Naime, nepoznati muškarac je stavio plastičnu ležaljku preko peškira, koju je potom u bijesu bacio u more i pozvao komunalnu policiju.

"Slikaj, slikaj, dolazi komunalna. Ne stavljaj stvari na moje stvari. Dobro sam te upozorio", čuje se na snimku koji je objavio Jutarnji list, dok se u pozadini vidi muškarac koji vadi ležaljku iz mora i vraća je na plažu, ovoga puta pored peškira, piše Nova.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije