Grci ovu poslasticu zovu 'pita sa pomorandžom': Kolač koji se topi u ustima, a pravi se brzo

Ako ste ljubitelj laganih, mirisnih i sočnih kolača, grčka pita s pomorandžom – poznata i kao portokalopita – savršen je izbor za vas!
Ovaj tradicionalni grčki desert očarat će vas svojom aromom i teksturom koja se topi u ustima. Priprema je jednostavna i brza, a rezultat je prava slatka čarolija kojoj je teško odoljeti.
Donosimo vam recept korak po korak za ovu neodoljivu poslasticu koju ćete poželjeti praviti iznova i iznova!

Presuđeni za ratni zločin u Velikoj Kladuši: Petorica muškaraca osuđena zbog mučenja zarobljenika
Sastojci
- 500 g kora za pitu
- 4 jajeta
- 125 g šećera
- 350 g grčkog jogurta
- 280 ml ulja
- 3 kašike narendane kore od pomorandže
- 1,5 kašičica ekstrakta vanile
- 10 g praška za pecivo
- 400 g šećera u prahu
- 200 ml soka od pomorandže
Priprema
Iscjepkajte kore za pitu na sitne komade i ostavite ih da se prosuše. U činiji umutite jaja i šećer. Dodajte jogurt i kratko mutite, zatim sipajte ulje i nastavite mućenje. Dodajte narendanu koru pomorandže, vanilu i prašak za pecivo, pa sve još jednom kratko sjedinite mikserom.
Na kraju umiješajte usitnjene kore i sipajte smjesu u nauljen pleh dimenzija 20×30 cm. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C oko 40 minuta. Ostavite kolač da se ohladi, a zatim ga izbockajte čačkalicom.
Za sirup, u šerpi pomiješajte šećer u prahu, sok od pomorandže i 600 ml vode. Kuhajte na jakoj vatri dok ne proključa, zatim smanjite na srednju temperaturu i ostavite da ključa još 5 minuta. Po želji dodajte cimet ili kolutove pomorandže i kuhajte još 15 minuta.
Pažljivo prelijte sirup preko ohlađenog kolača i ostavite ga u frižideru preko noći da dobro upije.
I to je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.