Napravite jednostavni kolač od pistacija: Trebat će vam samo tri sastojka

0
Radiosarajevo.ba
Napravite jednostavni kolač od pistacija: Trebat će vam samo tri sastojka
Foto: Screenshot/Instagram / Ilustracija / Na slici nije kolač iz teksta

Tražite li recept za jednostavan, sočan kolač od pistacija ne treba vam puno sastojaka – samo brašno od pistacija, šećer i jaja. Možete koristiti domaće ili kupovno pistacijino brašno. Važno je da je fino mljeveno kako bi bolje oponašalo teksturu običnog brašna.

Umjesto pistacija poslužit će i fino mljeveno bademovo brašno. Jaja daju elastičnu teksturu, a potrebno ih je dugo miksati dok ne postanu vrlo svijetla. Kolač neće biti jarkozelen, čak ni s vrhunskim pistacijama, a ako želite intenzivniju nijansu, možete dodati nekoliko kapi jestive zelene boje.

Po želji, prije posluživanja kolač posipajte šećerom u prahu. Za rezanje upotrijebite velik i oštar nož te budite nježni – površina kolača osjetljiva je i lako puca, poput beze-kora. Ako previše pritisnete, kolač će se spljoštiti i propasti u sredini. Čuvajte ga dan ili dva na sobnoj temperaturi, a ako mu odolite, duže od toga u frižideru ili zamrzivaču, piše Punkufer.

Marko Bošnjak ne ide u finale: Ovo su prvi finalisti ovogodišnjeg izbora za pjesmu Eurovizije

Marko Bošnjak ne ide u finale: Ovo su prvi finalisti ovogodišnjeg izbora za pjesmu Eurovizije

Sastojci:

4 velika jaja direktno iz frižidera (oko 213 g bez ljuske)
173 g šećera
343 g fino mljevenog brašna od pistacija

Priprema:

Zagrijte rernuna 180°C. Namastite kalup za tortu promjera 20 cm s odvojivim obručem, a zatim obložite dno i stranice papirom za pečenje. Papir je nužan jer se kolač lako lijepi, čak i za dobro namašćene neljepljive kalupe.

U velikoj zdjeli miksajte jaja i šećer na najjačoj brzini oko 10 minuta, dok smjesa ne postane vrlo gusta, svijetla i voluminozna. Kada mikser ostavlja tragove u smjesi koji ne nestaju odmah, znači da je smjesa spremna. Nakon miksanja smjesa će se blago slegnuti – to je uobičajeno.

Lopaticom nježno umiješajte trećinu pistacijinog brašna. Potom dodajte drugu trećinu, a zatim i preostali dio. Pokušajte što manje izbijati zrak iz smjese – treba ostati lagana i prozračna, a brašno ravnomjerno umiješano.

Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite kolač 35–45 minuta. Površina treba biti svijetlo smeđa i blago čvrsta na dodir.

Ostavite kolač da se hladi oko sat vremena prije nego ga izvadite iz kalupa. Najbolje ga je rezati i posluživati kada se potpuno ohladi – najbolje nakon nekoliko sati ili sutradan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije