Godinama patila od nesanice, a onda joj je ova metoda riješila problem: Ovim se bavio i Harvard

0
Radiosarajevo.ba
Godinama patila od nesanice, a onda joj je ova metoda riješila problem: Ovim se bavio i Harvard
Foto: Sleep.bz / Ilustracija

Ako ste ikada imali noći kada se prevrćete po krevetu boreći se da zaspite, ovaj savjet vam može biti od pomoći. Alina Gonzales dijeli svoje iskustvo i fantastičnu metodu koja joj pomaže da brzo zaspi, bilo gdje i kad god to treba.

Alina je godinama patila od nesanice, ali najgore je bilo nedelju dana prije venčanja njenog najboljeg prijatelja. Njena anksioznost i nervoza zbog govora koji je morala održati spriječili su je da zaspi. Nakon tri dana borbe s nesanicom, obratila se majci mladenke koja joj je preporučila jednu metodu, koja se pokazala kao spas.

Ova tehnika disanja poznata je kao "4-7-8". Prvo, udahnete kroz nos četiri sekunde, zatim zadržite dah 7 sekundi, te na kraju polako izdahnite kroz usta 8 sekundi. Ponovite ovaj proces nekoliko puta.

Četvrti dan: Nastavljena potraga za rudarom Asimom Šehanovićem

Četvrti dan: Nastavljena potraga za rudarom Asimom Šehanovićem

Ova tehnika usporava srčani ritam i smiruje um. Djeluje poput sedativa, usporavajući disanje i smanjujući količinu adrenalina u krvi. Također potiče koncentraciju i smanjuje anksioznost. Dr. Andrew Veil specijalist sa Harvarda, istražio je ovu tehniku i otkrio da je već stoljećima poznata indijskim jogama, koji su je koristili za postizanje relaksacije.

Preporučuje se primjena ove tehnike dva puta dnevno kako bi se postigli najbolji rezultati. Ako imate problema sa spavanjem ili osjećate nervozu, isprobajte ovu jednostavnu, ali učinkovitu tehniku disanja, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije