Dvije porcije voća koje je popularno u BiH mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola
Nakupljanje masnih naslaga može dovesti do koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara - ali postoji jedno uobičajeno voće koje vam može pomoći u održavanju nivoa holesterola pod kontrolom.
Suprotno uvaženom mišljenju, trebamo nešto holesterola da bismo bili zdravi.
Takozvani "dobar holesterol" pomaže našem tijelu da pravilno funkcioniše, ali prekomjerni nivoi "lošeg holesterola" i drugih tvari mogu dovesti do stvaranja plakova u arterijama, povećavajući rizik od stanja kao što su koronarna bolest srca, srčani i moždani udar.
Legendarni Baho o pobjedi košarkaša: 'Od 1997. do 2024. godine, osjećaj ponosa ostaje isti'
Nezdrava prehrana može dovesti do stvaranja ove beskorisne vrste masnoće u krvi u našem tijelu. Holesterol se proizvodi u jetri, a također može ući u krvotok nakon konzumacije hrane s visokim postotkom zasićenih masti, poput janjetine, svinjetine, govedine i peradi s kožom.
Ova vrsta masti također se nalazi u punomasnom mlijeku, kao i mliječnim proizvodima dobivenim od njih kao što su maslac, sir i sladoled. Zasićene masti se nalaze čak i u palminom i kokosovom ulju.
Jeste li znali da neke namirnice mogu smanjiti holesterol?
"Jabuke su nutritivno bogato voće koje sadrži deset posto vašeg dnevnog unosa vitamina C, uz bakar, vitamin K i vitamin E. Jedna jabuka na dan izvrsna je navika za zdravo srce jer ne samo da pektin (vrsta topivih vlakana) pomaže u snižavanju holesterola, već su polifenoli u voću povezani s nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od moždanog udara", objasnila je nutricionistica Eli Brecher.
To je potkrijepljeno i istraživanjem. Istraživanje je pokazalo da jedenje dvije jabuke dnevno može značajno smanjiti nivo kolesterola.
Studija je pokazala da 40 učesnika jede par jabuka svaki dan tokom dva mjeseca – i pokazalo se da im pomaže smanjiti nivo holesterola.
Istraživači su također otkrili da ljudi imaju zdravije, opuštenije krvne žile nakon svakodnevnog konzumiranja jabuka, što proizvodi sličan učinak kao i druga hrana koja sadrži prirodne spojeve zvane polifenoli, poput crnog vina i čaja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.