Domaći slani keksići koji dugo ostaju svježi: Recept koji morate probati

0
Radiosarajevo.ba
Domaći slani keksići koji dugo ostaju svježi: Recept koji morate probati
Foto: Printscreen / Slani keksići

Ako tražite slane keksiće koji su hrskavi, ukusni i dugo ostaju svježi, onda je ovaj recept pravi izbor za vas.

Ovi prhki slani keksići sa sirćetom savršeni su za grickanje uz čaj, kafu ili kao slana užina. Lako se prave, a zahvaljujući sirćetu u tijestu, ostaju svježi i hrskavi danima.

Isprobajte ovaj jednostavan recept i uživajte u savršenom zalogaju!

Savez kolumnista | Dinko Gruhonjić: Hoće li Vučić "prodati" Dodika – naravno da hoće

Savez kolumnista | Dinko Gruhonjić: Hoće li Vučić "prodati" Dodika – naravno da hoće

Sastojci:

  • 250 g margarina ili maslaca (sobne temperature)
  • 1 čajna šoljica ulja
  • Pola kahvene šoljice sirćeta (može vinsko ili jabukovo)
  • 2 jajeta (jedan žumanjak odvojiti za premazivanje)
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 4,5 šolje brašna (približno)
  • 1 prašak za pecivo

Za posipanje:

  • Susam
  • Čurekot
  • Mak

Priprema:

U veću činiju staviti omekšali margarin ili maslac, ulje, sirće, jedno cijelo jaje i jedno bjelance, so i šećer.

Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i mijesiti dok ne dobijete glatko, mekano tijesto.

Od tijesta kidati komadiće veličine pola oraha i oblikovati po želji (možete praviti štapiće, kiflice ili male kuglice).

Oblikovane keksiće složiti na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati umućenim žumanjkom i posuti susamom, čurekotom ili makom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C dok ne dobiju zlatno-smeđu boju (oko 20 minuta).

Ovi keksići su savršeno hrskavi, ukusni i ostaju svježi danima!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije