Napravite domaće kiselo vrhnje: Svega tri sastojka, a vrlo zdravo, ukusno i fino

0
Radiosarajevo.ba
Napravite domaće kiselo vrhnje: Svega tri sastojka, a vrlo zdravo, ukusno i fino
Foto: Pixabay / Ilustracija

U današnje vrijeme sve više ljudi počinje pripremati neke namirnice samostalno kod kuće, od početka do kraja, kako bi izbjegli konzervanse kojih su pune namirnice na policama prodavnica.

Sve više njih shvata da priprema hljeba, jogurta, keksa, čokolade uopšte nije komplikovana, a puno je zdravija opcija.

Baš kao navedene namirnice, samostalno možete pripremiti i kiselo vrhnje, a treba vam svega tri sastojka.

Novi problemi s vodosnabdijevanjem u Sarajevu: Kvar u ovom dijelu grada, oglasio se ViK

Novi problemi s vodosnabdijevanjem u Sarajevu: Kvar u ovom dijelu grada, oglasio se ViK

Uzmite sljedeće stvari:

1/4 šoljice punomasnog mlijeka

1 čajnu kašiku destilovanog bijelog sirćeta

1 šoljicu slatkog vrhnja

Priprema:

Umutite mlijeko i sirće u jednoj zdjeli i ostavite 10 minuta da odstoji. Zatim, u staklenku stavite slatko vrhnje, dodajte mješavinu mlijeka i sirćeta i dobro promiješajte. Prekrijte staklenku, možete koristiti poklopac, ali i kuhinjsku krpu koju ćete stegnuti gumicom.

Ostavite smjesu da odstoji barem 24 sata na sobnoj temperaturi, a za još bolji rezultat možete ostaviti i 48 sati. Doći će do fermentacije i smjesa će se zgusnuti, i eto kiselog vrhnja!

Večernji.hr savjetuje da dobro ohladite vrhnje prije posluživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije