Doktorica tvrdi da ova salata navodno može izazvati zdravstvene probleme u organizmu
![Doktorica tvrdi da ova salata navodno može izazvati zdravstvene probleme u organizmu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/548317/871x540/grckasalata-facebook-august12.jpg?v1717583937)
Krastavci, paradajz, kopar, so i biber, malo biljnog ulja – ova jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva mnoge kontroverze.
Nutricionistica Alena Paretska iz Rusije objašnjava ključne razloge iza toga. Iako mnogi uživaju u salati od krastavaca i paradajza, postoje dokazi da kombinacija svih tih povrća u jednom jelu može djelomično neutralizirati sve njihove potencijalne koristi.
To se događa zbog specifičnih komponenata ovih namirnica koje mogu potaknuti procese fermentacije u želucu i crijevima
![Istraživački izvještaj: Trumpov saradnik koji uništava USAID tajno se sastao sa Dodikom 2018. godine](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579068/300x185/peter-marocco.jpg?v1739710697)
Istraživački izvještaj: Trumpov saradnik koji uništava USAID tajno se sastao sa Dodikom 2018. godine
Paradajz je bogata askorbinskom kiselinom (vitamin C), dok krastavci sadrže enzim askorbinazu koji može razgraditi i neutralizirati vitamin C. Osim toga, krastavci su bogati vodom i vlaknima, dok paradajz sadrži mnogo kiselina, što može opteretiti probavni sistem kada se konzumiraju zajedno.
Zbog toga, kod osoba s osjetljivim crijevima, ova salata može izazvati nadutost i iritaciju probavnog trakta, čak i proljev.
Dodatno, krastavci stvaraju alkalno okruženje zbog svog sastava, dok rajčica ima kiselu prirodu. Ova razlika može dovesti do neutralizacije nekih korisnih spojeva prisutnih u oba povrća, smanjujući njihovu učinkovitost, javlja Klik.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.