Doktorica tvrdi da ova salata navodno može izazvati zdravstvene probleme u organizmu

0
Radiosarajevo.ba
Doktorica tvrdi da ova salata navodno može izazvati zdravstvene probleme u organizmu
Foto:Facebook / Nicoise salata

Krastavci, paradajz, kopar, so i biber, malo biljnog ulja – ova jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva mnoge kontroverze.

Nutricionistica Alena Paretska iz Rusije objašnjava ključne razloge iza toga. Iako mnogi uživaju u salati od krastavaca i paradajza, postoje dokazi da kombinacija svih tih povrća u jednom jelu može djelomično neutralizirati sve njihove potencijalne koristi.

To se događa zbog specifičnih komponenata ovih namirnica koje mogu potaknuti procese fermentacije u želucu i crijevima

Dačić o terorističkom napadu u Beogradu: "Moguće da je sinagoga bila prva meta"

Dačić o terorističkom napadu u Beogradu: "Moguće da je sinagoga bila prva meta"

Paradajz je bogata askorbinskom kiselinom (vitamin C), dok krastavci sadrže enzim askorbinazu koji može razgraditi i neutralizirati vitamin C. Osim toga, krastavci su bogati vodom i vlaknima, dok paradajz sadrži mnogo kiselina, što može opteretiti probavni sistem kada se konzumiraju zajedno.

Zbog toga, kod osoba s osjetljivim crijevima, ova salata može izazvati nadutost i iritaciju probavnog trakta, čak i proljev.

Dodatno, krastavci stvaraju alkalno okruženje zbog svog sastava, dok rajčica ima kiselu prirodu. Ova razlika može dovesti do neutralizacije nekih korisnih spojeva prisutnih u oba povrća, smanjujući njihovu učinkovitost, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije