Dokazano je: Šum talasa i miris soli nas liječe

Radiosarajevo.ba
Dokazano je: Šum talasa i miris soli nas liječe
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

More ne samo da nas čini opuštenijim zbog same činjenice da se konačno možemo opustiti, već ono mijenja i hemiju našeg tijela, tvrde naučnici. Mijenja se nivo hormona, srce usporava otkucaje, poboljšava se raspoloženje…

Još u 18. vjieku škotski doktor William Buchan podsticao je kupanje u moru jer je smatrao da to ljekovito djeluje na naše tijelo. Zato i ne čudi što su danas mnoge bolnice i lječilišta smješteni tik uz more.

U ne tako dalekoj prošlosti, tim naučnika odlučio je da se pozabavi tematikom utjecaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom "Blue Health" (plavo zdravlje).

Otkrili su da zvuci mora stimuliraju područje mozga - frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samosvijest i blagotvorno djeluje na osjećanja.

Kad smo na plaži, naše tijelo apsorbuje više kiseonika i regulira nivo serotonina u tijelu - poznatog kao hormon sreće i stvar koja kontrolira anksioznost, a to rezultira osjećajem duševnog mira sličnog onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvuci mora smanjuju nivo hormona stresa kortizola u tijelu. Čak šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca koje djeca slušaju u majčinom stomaku, pa ih to u odraslom dobu nesvjesno podsjeća na sigurnost i zaštitu koju su osjećali tokom razvoja u materici.

"Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osjećamo se sigurno i daleko od mjesta na kojima smo pod nekom vrstom prijetnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osjećaj stabilnosti i sigurnosti", objašnjava naučnik Michael Merzenik sa Univerziteta Kalifornija (UCSF) u San Franciscu.

Jedna studija pokazala je da, kada se sunčamo na plaži, toplota utječe na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina – iste hemikalije zbog koje se osjećamo sretni svaki put kada uživamo u čokoladi, prenosi Bright Side.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije