Koliko kreme za sunčanje treba nanijeti da bi bili zaštićeni i koji faktor

Radiosarajevo.ba
Koliko kreme za sunčanje treba nanijeti da bi bili zaštićeni i koji faktor
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ljudi ne stavljaju dobro kremu za sunčanje, pa ne dobijaju ni polovinu zaštite od sunca iz losiona i krema, utvrdili su rezultati studije koju je objavio BBC.

U teoriji, staviti kremu sa zaštitnim faktorom 15 već je sasvim dovoljno, no, u stvarnosti, ljudima treba zaštita s faktorom od čak 30 ili 50 da bi zaista bili sigurni.

Vođa istraživanja prof. Anthony Young izjavio je kako primjena kreme sa zaštitnim faktorom 50 omogućava samo 40 posto od zaštite koju očekujemo, jer ne stavljamo dovoljno kreme: kako bi prekrili cijelo tijelo na adekvatan način trebali bi aplicirati 36 grama kreme (oko šest kašičica).

Više od pola treba staviti na svaku ruku, lice, vrat i uši, a više od jedne kašičice na svaku nogu, prsa i abdomen, te leđa. Ne bi smjeli zanemarivati područja kao što su sljepoočnice, vrat i uši.

Britanski dermatolozi savjetuju da se krema nanosi pola sata prije sunčanja, kako bi se adekvatno osušila. Potrebno ju je staviti svaka dva sata ili odmah nakon kupanja - brojni losioni navode kako su "vodootporni", no brisanje ručnikom uklanja kremu s tijela pa je potrebno svaki put je ponovo nanijeti nakon plivanja.

Pored svega - a kako bi izbjegli opekotine - izbjegavajte sunčanje između 11 i 15 sati, budite u hladu što više možete, stavljajte kremu za sunčanje i nosite šešir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije