Devet razloga zašto je bolje i zdravije spavati u hladnoj sobi

0
Radiosarajevo.ba
Devet razloga zašto je bolje i zdravije spavati u hladnoj sobi
Foto: Healthline.com / Ilustracija

Spavanje u pretoploj sobi ne samo da nam stvara nelagodu i znojenje, već propuštamo i brojne pogodnosti koje bismo mogli dobiti samo spavanjem u hladnoj sobi.

Temperatura od 18 Celzijusa može doista značiti razliku između lošeg i mirnog sna.

Prednosti spavanja u hladnoj sobi

1. Pomaže nam da ostanemo svježi i izgledamo mlađe

Spavanje u sobi s nižom temperaturom potiče proizvodnju melatonina, koji se naziva i tjelesnim 'hormonom spavanja'. Također je antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tijela.

2. Moglo bi pomoći u sprečavanju nesanice

Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim tjelesnim temperaturama. Mnogi ljudi s nesanicom imaju poteškoće s regulacijom tjelesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka topline. Čineći naše spavaće sobe hladnijima, možemo pomoći tijelima da se ohlade i potaknuti san, piše Bright Side, a prenosi 24sata.hr.

3. Drži stres podalje

Više temperature znače da tijelo oslobađa više 'hormona stresa' zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolju kvalitetu sna.

4. Smanjuje rizik od određenih bolesti

Spavanje u hladnoj sobi može smanjiti naše šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Također, poboljšava nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i pretilosti. Povećani melatonin također smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.

5. Može rezultirati dubljim i neprekinutim snom

Kad smo u dubokom snu, naše tijelo obavlja ključne zadatke poput popravljanja stanica i konsolidacije memorije, ali nije u stanju regulirati našu tjelesnu temperaturu. Povišenje temperature može nas probuditi iz dubokog sna, pa boravak u hladnoj sobi smanjuje šanse da se to dogodi.

6. Sprječava gljivične infekcije

Žene mogu spriječiti infekcije gljivicama spavajući u sobi koja je niže temperature. Bakterije i gljivice vole živjeti u toplom i vlažnom okruženju, pa ih hlađenje prostorije tokom noći može držati podalje.

7. Može pomoći u poboljšanju plodnosti muškaraca

To je zato što dugotrajno izlaganje toplini može loše utjecati na plodnost muškaraca. Spavanje u hladnoj sobi, zajedno sa širokim donjim rubljem, može spriječiti da se to dogodi. Ako planirate uskoro raditi na potomstvu, ovo je još jedan razlog za spuštanje termostata.

8. Brani od loših masnoća

Spavanje u hladnoj sobi može poboljšati metabolizam našeg tijela, aktivirajući naše 'smeđe masti' koje sagorijevaju kalorije iz našeg tijela. Također bi mogao pomoći u uklanjanju neželjenih masnoća iz našeg tijela, što može rezultirati gubitkom kilograma.

9. Može vam pomoći u ublažavanju boli i upale

Baš poput stavljanja leda ili hladnog obloga na otečeno ili upaljeno područje tijela, spavanje u hladnoj sobi može imati umirujući učinak koji može pomoći protiv bolova i upala, što bi inače moglo prekinuti vaš san. To bi mogao biti dio razloga zašto mnogi sportaši radije spavaju u hladnoj sobi nakon utakmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije