Deset namirnica koje 'nemaju' rok trajanja, ako ih ispravno pohranite

0
Radiosarajevo.ba
Deset namirnica koje 'nemaju' rok trajanja, ako ih ispravno pohranite
Foto: Pexels / Začini

Namirnice koje dugoročno mogu stajati u našoj ostavi su one koje najviše se isplati kupovati kada su na akcijskoj cijeni u prodavnicama.

Treba biti oprezan, ali nekad je rok trajanja samo broj na ambalaži. Znamo koliko je važno poštivati rok trajanja koji piše na kutijama, ipak nam on govori do kad je sigurno jesti proizvod.

Nekima će tako zbog zbunjujućih oznaka 'rok trajanja' i 'najbolje upotrijebiti do' nešto hrane i propasti dok je još valjana i sigurna za konzumaciju.

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

A da se ne bi desilo da bacate hranu koju ste naslagali u svoju ostavu, donosimo vam deset namirnica za koje ne trebate brinuti.

Ali samo ako ih ispravno čuvate.

Ovih šest namirnica uvijek trebate imati u zamrzivaču

Ovih šest namirnica uvijek trebate imati u zamrzivaču

Med

Za jednu od najstarijih namirnica, koju vrijedne pčelice prirodno stvaraju, smatra se da ima neograničen rok trajanja. Naime, med je prirodni antibiotik pa zato ne propada, ali potrebno ga je ipak čuvati na tamnom mjestu. I nakon godine dana je siguran za upotrebu, ali možda neće biti tako dobre kvalitete kao kad ste ga kupili. A što je s medom koji je mutan, kristaliziran ili čak stvrdnut? I njega možete konzumirati bez straha.

Sol

Čisti natrij hlorid, stabilan mineral, može trajati vječno, pod uslovom da se ne smoči. Zapravo, sol se često koristi za izvlačenje tekućine iz hrane kroz proces osmoze, koja stvara toliko suhu okolinu da se plijesan i bakterije ne mogu zadržati.

Kukuruzni skrob

Pod uslovom da se kukuruzni škrob pravilno skladišti (na hladnom i suhom mjestu u zatvorenoj posudi) i da se ne smoči pa da se uhvati plijesan, ne trebate kupovati novi. Ovom praškastom gustinu nikad ne ističe rok trajanja niti gubi snagu. Stoga ga slobodno držite u svom ormariću na neodređeno vrijeme za sve svoje umake, supe i nadjeve.

Jabučni ocat

Jabučni ocat također spada pod namirnice koje se ne mogu pokvariti. Napravljen je od soka jabuke koji je dvaput fermentiran, sadrži prirodne probiotike i antioksidanse koji mogu pomoći u jačanju zdravlja crijeva, spriječiti oštećenje stanica i možda čak pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Štedi vrijeme i novac: Jeste li znali da možete zamrznuti čak i jaja, mlijeko, sir...

Štedi vrijeme i novac: Jeste li znali da možete zamrznuti čak i jaja, mlijeko, sir...

Suhe mahunarke

Suhi grah, leća i ostale mahunarke traju neograničeno ako se čuvaju staklenoj posudi s poklopcem ili hermetički zatvorenoj ambalaži.

Šećer

Slično kao i sol, šećer može trajati vječno ako ga držite podalje od vlage i topline. Općenito imaju rok trajanja oko dvije godine, ali to je samo zato što bi mogli postati grudvasti. Iako se njegova tekstura može promijeniti, šećeru nikad u potpunosti ne ističe rok trajanja pa je siguran je za upotrebu kad god poželite.

Alkoholna pića

Da bi žestoko piće trajalo neograničeno, mora se čuvati na hladnom mjestu, neotvoreno. Nakon što sadržaj boce bude izložen zraku, piće bi moglo početi gubiti okus i strukturu zbog oksidacije.

Sirova bijela riža

Riža može trajati godinama, ali samo ako je držite u staklenkama s poklopcem, na tamnom i hladnom mjestu. Dakle, niska temperatura i manjak kisika važni su za dugovječnost riže.

Soja umak

Umak od soje sadrži veliku količinu soli i fermentiran je pa može trajati i više od tri godine. Naravno, ako ga ne otvorite. Ako mislite da će vam trebati više od godinu dana da ga iskoristite, držite ga u frižideru. Neotvoreni umak možete držati na tamnom mjestu.

Smrznuto meso i povrće

Prema nekim istraživanjima, bakterije koje uzrokuju trovanje hranom ne razmnožavaju se u hladnim uslovima, odnosno u zamrzivaču. Bez obzira na to koliko dugo je hrana zamrznuta, sigurna je za jelo. Ovo se odnosi na smrznuto sirovo meso i povrće. Nakon što ih odmrznete možda neće imati tako dobar okus, ali on se može popraviti dodavanjem začina i umaka, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije