Najčešća greška koju svi rade: Evo zašto se mlijeko kvari i kako da ga pravilno čuvamo

0
Radiosarajevo.ba
Najčešća greška koju svi rade: Evo zašto se mlijeko kvari i kako da ga pravilno čuvamo
FOTO: Pixabay / Mlijeko / Ilustracija

Kravlje mlijeko više nije toliko popularno kao u prošlosti, zbog sve više onih koji imaju intoleranciju na laktozu, a i zato jer je dobilo konkurenciju u raznim biljnim napitcima.

Za pripremu tijesta za kiflice i peciva je nezaobilazno, a također, ako volite kafu s mlijekom ili čašu obranog mlijeka uz doručak, važno je znati kako ga čuvati kako se ne bi tako brzo pokvarilo. Za razliku od napitaka biljnog porijekla, kravlje mlijeko jednostavno ima puno kraći rok trajanja.

Stručnjaci za sigurnost hrane Meredith Carothers, stručnjakinja za tehničke informacije u Službi za sigurnost hrane i inspekciju USDA, i Beth Lipton, autorica recepata i wellnessa za EatThisNotThat savjetuju kako zadržati svježinu otvorenog mlijeka i produžiti mu rok trajanja.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Koji je najbolji način čuvanja mlijeka?

Trik za duže održavanje svježine mlijeka je pravilno čuvanje u frižideru. Kravlje mlijeko treba držati na temperaturi između 0 i 4 stepeni Celzijusa kako bi se spriječilo kvarenje, a što je mlijeko više izloženo toplom zraku, to će brže izgubiti svježinu.

Žena oborila Guinnessov rekord: Do sada donirala 1.599 litara majčinog mlijeka

Žena oborila Guinnessov rekord: Do sada donirala 1.599 litara majčinog mlijeka

"Najhladniji dijelovi frižidera pomoći će da se mlijeko ne pokvari, a takvi su uglavnom u zadnjem i donjem dijelu. Ipak, pazite da nisu stavljeni u prehladan dio koji bi mogao uzrokovati smrzavanje mlijeka!", kaže Carothers.

Gdje ne smijete čuvati mlijeko u frižideru?

Postoji jedno mjesto u frižideru gdje ne biste trebali držati mlijeko kako biste spriječili kvarenje.

"Mnogi ljudi drže mlijeko u vratima frižidera, ali to je zapravo najgore mjesto jer je tamo temperatura viša i ima tendenciju najvećih oscilacija. Najbolje mjesto za mlijeko je na donjoj polici, koja je najhladnije mjesto u frižideru", kaže Lipton.

Frižider, ilustracija

Zadnji dio donje police vjerovatno zadržava najnižu temperaturu u cijelom frižideru jer je udaljen od rasvjete i najdalje od vrata. Mlijeko koje stoji na vratima frižidera najviše je izloženo toplijem zraku, pogotovo kada držite vrata otvorena i tražite nešto. Možda se to ne čini dugo, ali izlaganje mlijeka sobnoj temperaturi čak i kratko vrijeme može utjecati.

Koliko dugo traje kravlje mlijeko?

"Za najbolju svježinu i kvalitetu, kravlje mlijeko treba upotrijebiti u sedam dana nakon otvaranja. Dok se ne otvori, najbolje je pridržavati se roka upotrebe", kaže Carothers. Ako niste sigurni, pomirišite ga, miris bi vam trebalo reći je li još uvijek dobro za piće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije