Naša tema: Zašto mljekari jedva sastavljaju kraj s krajem, a mlijeko na policama košta i do tri KM?

4
A. Kapo
Naša tema: Zašto mljekari jedva sastavljaju kraj s krajem, a mlijeko na policama košta i do tri KM?
Foto: Pixabay.com / Mliječni proizvodi / Ilustracija

Mljekari godinama unazad muku muče da na kraju godine sastave kraj s krajem i posluju u kakvom-takvom plusu.

Problema je more, ali ako se treba izdvojiti primarna problematika, složit će se mljekari, to je mala otkupna cijena mlijeka, da ne kažemo mizerna u poređenju sa cijenom mlijeka koje završi na policama mnogobrojnih prodavnica.

Stručnjaci uzaludno upozoravaju da drastično opada proizvodnja mlijeka, da se gase pojedine mljekare...

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Ukratko, upitna je sudbina ovog zanimanja u našoj domovini.

Četvrti kvartal nije plaćen

"Situacija je nimalo sjajna, a i u bližoj budućnosti ne piše se nimalo dobro", iskren je na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine.

On naglašava da proizvodnja konstantno pada.

"Četvrti kvartal još uvijek nije plaćen, a, evo, uskoro će kraj prvog kvartala. Program nije ni blizu usvajanja, a bez programa nema ni plaćanja. Sjetva je tu na pragu, znači, ništa dobro da vam kažem", priznaje Bićo.

Istražili smo: Imamo li razloga za strah da će nam sa trpeza nestati voće i povrće?

Istražili smo: Imamo li razloga za strah da će nam sa trpeza nestati voće i povrće?

Bićo govori da je u stalnom kontaktu i sa kolegama iz bh. entiteta RS.

"Kod njih se nešto i plaća, ali je mala cijena otkupnog mlijeka", kaže Bićo.

Prema njegovim riječima, cijena otkupnog mlijeka u Federaciji BiH kreće se od 70 feninga do marke.

Kefir / Ilustracija

"Prosječna cijena je nekih osamdesetak feninga. Narodski rečeno, mlijeko iz vimeta dok dođe u kantu, dakle samo što se pomuze, košta marku i nekoliko feninga, odnosno toliko košta trošak proizvodnje. To vam govori sve", rekao je Bićo.

U prevodu - "skuplja pita, nego tepsija", smatra i naš sagovornik.

"Sve je prekupo, hrana za stoku, od preparata do žita, veterinara, struje... Skupo je i gorivo, ma sve je katastrofa skupo", pojašnjava Bićo.

Mlijeko / Ilustracija

Mljekari su, slobodno se može kazati, satjerani u ćošak, ali za sada, kako za naš portal kaže Bićo, nema naznaka da će izlaziti na ulici - protestvovati.

"Uskoro u Odžaku imamo jedan veći skup i sastanak, gdje će se pričati i o problemima mljekara", najavio je Bićo.

Na naše pitanje koji je trenutno najveći problem mljekara, u moru problema, Bićo kaže:

"Mala otkupna cijena i kašnjene isplate poticaja. Poticaji se plaćaju kvartalno, jedan kvartal je tri mjeseca, dakle četiri su u godini i tu nastaje problem, jer nam se četvrti kvartal iz prošle godine, kao što sam naveo, prenio u ovu godinu. Imamo još malo do kraja prvog kvartala ove godine, tako da ćemo ući u ukupno treći neplaćeni kvartal. Dakle, mljekari su stalno u minusu", naglašava Bićo.

Kada se sagleda čitava problematika mljekara, a pogotovo cijena otkupnog mlijeka, građanima tada pogotovo nije jasno kako je na policama cijena ovog napitka u prosjeku oko 2,50 KM.

Niz nelogičnosti

I Bićo priznaje da je u ovoj problematici niz nelogičnosti.

"Država treba da se uključi u ovaj problem, jer ovdje neko dobro 'guli' maržu koja, po meni, nije zakonita! Ne može neko da plati mlijeko, recimo, 80 feninga od primarnog proizvođača, a da ono bude i skoro tri marke u marketu. Prije dolaska na policu iz mlijeka izvuku sve 'mrtvo i živo'. Znači, od istog mlijeka se pravi sir i pavlaka, taj neko je iz mlijeka izvukao sve, i opet je građanima prodao mlijeko za tri marke.

Gdje je tu logika? Ja mislim da u ovoj situaciji trgovci najviše mešetare. Dođe im gotov proizvod i onda oni diktiraju maržu, industrija i dobavljač imaju također 'dobar dio'.

S druge strane, treba reći da oni imaju i dosta uloga, od proizvođača, transporta, ambalaža... Međutim, na kraju najgore prođe - primarni proizvođač", zaključio je Bićo.

Šta je sa cijenama brašna i hljeba?

Nedžad Bićo je ukazao da cijene mlijeka nisu jedine nelogične u BiH.

"Kilogram brašna je od 60 do 70 feninga, gorivo je palo, a firme imaju i popuste. Zašto je to toliko? Zašto niko ne reaguje? Dakle, cijene brašna i pšenice su drastično pale, a u pekari je hljeb i dalje 1,50 KM. Identična situacija je i sa mesom i mnogim drugim proizvodima. Bojim se da je kod nas sve naopako", poručio je Bićo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije