Žena oborila Guinnessov rekord: Do sada donirala 1.599 litara majčinog mlijeka

0
Radiosarajevo.ba
Žena oborila Guinnessov rekord: Do sada donirala 1.599 litara majčinog mlijeka
Foto: Arhiv / Ilustracija

Amerikanka Elisabeth Anderson-Sierra iz Alohe u Oregonu, drži Guinnessov svjetski rekord za najveću donaciju majčinog mlijeka. Do sada je donirala čak 1.599 litara.

Od milja je poznata kao 'boginja mlijeka'. Nesebično je darovala svoje majčino mlijeko hiljadama djece i pridonijela spašavanju života nedonoščadi.

Ova mama troje djece ima hiperlaktacijski sindrom, stanje u kojem se prelijevanje majčinog mlijeka javlja u prekomjernim količinama zbog povećane proizvodnje mlijeka.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Svoje je prvo dijete, kaže, dojila, ali to ni blizu nije bilo dovoljno da joj se grudi isprazne pa je neposredno prije hranjenja svoje bebe za višak mlijeka nekoliko puta dnevno koristila izdajalicu.

Tokom proteklih devet godina, Elisabeth procjenjuje da je donirala preko 15 hiljada doza mlijeka lokalnim porodicama i primateljima širom svijeta.

Donira i mnogim mamama koje ne mogu dojiti. 

"To su pozitivne strane i razlog zašto nastavljam raditi ovo što radim", rekla je Elisabeth.

Elisabeth je sarađivala i s kompanijom koja proizvodi pumpe za grudi kako bi olakšala dojenje majkama. Korištenje mobilne pumpe olakšalo je njen život. Sada se izdaja oko pet sati dnevno i uprkos neugodnostima zbog redovnog pumpanja, Elisabeth je ponosna na ono što može učiniti za druge.

Kaže da ne dopušta da majčino mlijeko propadne, sve je ili iskorišteno ili donirano. Međutim, kaže da bi s vremenom voljela prestati s izdajanjem i da razmišlja o mastektomiji kako bi uklonila svoje grudi, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije