Test izdržljivosti: Ovo je jedan od najopasnijih slučajeva u historiji Guinnessovih rekorda

0
Radiosarajevo.ba
Test izdržljivosti: Ovo je jedan od najopasnijih slučajeva u historiji Guinnessovih rekorda
Foto: Printscreen / You Tube / Test izdržljivosti

Guinnessova knjiga rekorda prestala je pratiti jedan rekord 1997. godine jer je bio previše opasan. Riječ je o najdužem nespavanju, rekordu koji je posljednji držao Robert McDonald. U 1986. godini proveo je 453 sata i 40 minuta (18 dana, 21 sat i 40 minuta) bez sna.

U članku objavljenom prošlog mjeseca na svojim stranicama iz Guinnessove knjige rekorda objasnili su da više ne vode evidenciju o tome zbog zdravstvenih rizika povezanih s nedostatkom sna. "Iako više ne pratimo rekord zbog inherentnih opasnosti povezanih s deprivacijom sna, možemo reći da nije poznato da je neko oborio rekord McDonalda", opisali su.

Naime, početkom šezdesetih dvojica 17-godišnjaka odlučili su da će pokušati ostvariti ovaj rekord.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Bruce McAlister pomogao je svom prijatelju Randyju Gardneru da ostane budan 11 dana i 25 minuta, čime je oborio dotadašnji Guinnessov rekord u nespavanju.

Obojica su bili budni, jedan zbog eksperimenta, drugi da bi ga nadgledao. Nakon tri noći nespavanja shvatili su da im je potrebna još jedna osoba. Uključio se njihov prijatelj Joe Marciano, a ubrzo i William Dement sa Sveučilišta Stanford, koji je tada istraživao san.

Njega su pozvali Gardnerovi roditelji, zabrinuti da bi se njihovom sinu moglo nešto loše dogoditi.

Nakon 264 sata nespavanja eksperiment je bio završen, a Gardner je završio u bolnici gdje su mu, prvo i dalje budnom, a potom u snu, doktori izmjerili aktivnost mozga. Nakon 11 dana nespavanja, spavao je 14 sati u komadu.

Nekoliko dana kasnije vratio se u školu, a doktori su analizirajući rezultate tek tada otkrili nešto nevjerovatno. Iako je sve vrijeme bio budan, dijelovi njegovog mozga su zapravo spavali. Bili su budni samo oni dijelovi koji su mu bili potrebni, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije