Deset namirnica koje možete jesti bez imalo straha od debljanja
Zato neka na vašem tanjiru uvijek budu slijedeće namirnice:
Bjelance
Kao moćni stimulator imuniteta, bjelance sadrži proteine, natrij, folate, selen, kalcij, magnezij, fosfor i kalij.
100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija
Kupus (bilo koja vrsta)
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dobro djeluje na probavu. Sadrži C vitamin i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj prehrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Također sadrži i glutamin koji ima jaka protuupalna svojstva.
100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija
Grejp
Stabilizira šećer u krvi i pomaže u kontroliranju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma, piše Health Line.
100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija
Svježi krastavac
Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih tvari, biljnih spojeva i antioksidansa.
Također sadrže veliku količinu vode i topljivih vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tijela i velikim saveznikom u mršavljenju.
100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija
Patlidžan
Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala i hranjivih tvari koje sadrže. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezija, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Oni također sadrže minimalno kolesterola ili zasićenih masnoća.
100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije
Uravnotežuje rad srca i probave, što pomaže ljudima izgubiti višak kilograma. Sadrži obilje vitamina A koji je zaslužan za dobar vid, beta karoten i jako su dobar izvor vlakana.
100 g = 0,3 g masnoće, 28 kalorija
Kuhana cvekla
Pozitivno utječe na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cvekla sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i selen.
100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija
Zelena salata
Smanjuje kalcifikaciju u tijelu i umiruje živčani sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontrolira šećer, pomaže u mršavljenju i normalizira rad crijeva, piše Foodal.
100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija
Paradajz
Sadrži vitamine, vlakna i kalij koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti paradajza mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivih tvari i vitamina, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. One su također dobar izvor mangana, magnezija, fosfora i bakra.
100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija
Celer
Celer smanjuje razinu holesterola i bol izazvanu artritisom, pomaže u gubitku tjelesne težine, izbacuje toksine iz tijela te smanjuje visoki krvni tlak. Bogat je vitaminom C i stoga je izuzetno koristan za zdravlje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.