Naučnici odobrili: Čokoladu je najbolje jesti za doručak

Radiosarajevo.ba
Naučnici odobrili: Čokoladu je najbolje jesti za doručak
Pixabay / Ilustracija
Nauka je još jednom potvrdila i potaknula jedenje tamne čokolade.

Naime, prema istraživanjima koje je proveo Syracuse University, tamna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga. Dakle, bolje ćemo pamtiti, bolje prosuđivati i bolje se koncentrirati.

Kako nam je bitno da nam mozak funkcionira tokom radnog dana, naučnici su donijeli jedini logični zaključak: čokoladu je najbolje jesti za doručak!

Napomenuli su i još nekoliko situacija u kojima si možete olakšati život čokoladom. Prije polaganja nekog ispita jer utječe na koncentraciju; prije spavanja. Da, ista čokolada koja će ujutro omogućiti da vam mozak bolje radi će vam pomoći opustiti se prije spavanja. I treće, što već svi znamo, kada smo loše raspoloženi. Čokolada potiče stvaranje endorfina, hormona koji nas čine sretnima.

Pored toga, tamna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže u izgradnji mišićne mase, a utječe i na mršavljenje jer ubrzava metabolizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije