Deblje žene imaju jače kosti

Radiosarajevo.ba
Deblje žene imaju jače kosti
Debeljuškaste dame sa upadljivijim stomakom imaju jače kosti u odnosu na pripadnice nežnijeg pola kod kojih je taj dio tijela savršeno zaobljen

Međutim, ovo pravilo ne važi za muškarce, otkrili su australijski istraživači sa Instituta za medicinska istraživanja "Garvan" u Sydneyu, nakon istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 1.000 zaobljenih muškaraca i žena starijih od 50 godina.

Oni tvrde da ravnomjerno ugojene žene, čak i sa pretjeranim kilogramima, imaju najmanju šansu da dožive prijelom. Za ovo otkriće postoji dvostruko objašnjenje. Po jednom, razlog za snažne kosti krije se u tome što one jačaju nošenjem masivnijeg tijela u dužem vremenskom periodu.

Drugo, mnogo prihvatljivije objašnjenje je da žene koje talože salo oko struka imaju viši nivo estrogena, hormona koji utječe na kvalitet kostiju. Ovo je ujedno i odgovor zašto je na svijetu sve više gojaznih ljudi, a sve manje preloma.

Stručnjaci, ipak, upozoravaju žene da suvišno salo u predjelu struka čuva kosti, ali gojaznost ni u kom slučaju nije dobra za opće zdravlje.

Ističu i da najveću korist imaju žene sa viškom kilograma, ali koje nisu gojazne. Smatraju, također, da je nekoliko kilograma više generalno dobro za zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije