Bolje vidimo, brže razmišljamo: Šta se događa kad smo pod stresom

Radiosarajevo.ba
Bolje vidimo, brže razmišljamo: Šta se događa kad smo pod stresom
Arhiv / Ilustracija

Stres je pokretač različitih procesa u našem organizmu. Kad se suočimo s događajem koji naš mozak svrsta u kategoriju "opasnih", cijeli organizam se stavlja u stanje povišene pripravnosti.

Pojačava se priliv krvi u mišiće, izoštravaju se čula, podiže se prag bola i naježimo se. Centralni nervni sistem podiže prag bola da bismo lakše podnijeli stresni događaj i eventualne povrede.

Zjenice se šire - time se omogućava prijem većeg broja fotona, a samim tim i bolji vid, čak i u uvjetima minimalne osvijetljenosti, piše B92. U jetri se šećer u vidu rezervne materije - glikogena, pretvara u glukozu, osnovni izvor energije koji je odmah na raspolaganju.

Srce kuca brže i jače, što omogućava veći priliv krvi i kiseonika u mišiće. Zahvaljujući tome, mišići dobijaju i veću razmjenu glukoze nego u uobičajenim uvjetima.

Nadbubrežne žlijezde luče veću količinu hormona stresa - adrenalina, koji omogućava brže reflekse i razmišljanje, pa i odlučivanje, a priliv krvi u crijeva se smanjuje - preusmjerava se u mozak i mišiće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije