Danas probajte originalne italijanske lazanje: Jednostavno se pripremaju, a okus je nezaboravan

0
Radiosarajevo.ba
Danas probajte originalne italijanske lazanje: Jednostavno se pripremaju, a okus je nezaboravan
Foto: Unsplash / Lazanje

Svjetski poznato jelo poput lazanja imaju različite verzije, svako dodaje nešto svoje i ima svoj već provjereni recept.

Međutim, takva jela imaju poseban okus kada se koriste originalni recepti. Pronašli smo porodični recept poznatog talijanskog kuhara Gennara Contalda za preukusne lazanje koji morate isprobati.

Priprema nije komplicirana, samo trebate odvojiti vrijeme i napraviti prave domaće umake. Oduševite svoje i nepca svojih ukućana omiljenim talijanskim specijalitetom!

Ovo je Melinina želja koju je Haris godinama odbijao da ispuni

Ovo je Melinina želja koju je Haris godinama odbijao da ispuni

Sastojci:

  • 500 g listova za lazanje
  • mozzarella
  • parmezan
Lazanje

Za bolonjez (ragu):

45 ml maslinovog ulja
25 g putera
1 luk
1 stabljika celera
1 mrkva
150 g pancete
400 g miješanog mljevenog mesa
200 ml crnog vina
2 kašike pirea od rajčice
200 ml temeljca

Za bešamel umak:

100 g putera
80 g brašna
1 litra mlijeka
100 g parmezana (ili bilo kojeg drugog sira)
malo muškatnog oraščića

Priprema:

Rastopite puter, pa dodajte brašno i dobro promiješajte da nema grudvice. Kad se smjesa zgusne ulijte mlijeko pa dodajte parmezan, so, biber i muškatni oraščić. Kuhajte uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte kuhati na jakoj vatri jer ne želite da se umak zalijepi.

Pripremite ragu. U tavi zagrijte maslinovo ulje i puter, dodajte sitno nasjeckani luk, celer, mrkvu i pancetu, pa pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta dok luk ne omekša.

Lazanje

Dodajte meso i dobro popržite. Pojačajte vatru, ulijte vino i pustite da ispari. Pire od rajčice razmutiti u malo supe (1/2 kocke za supu razmutiti u vrućoj vodi) i umiješati u meso. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte dva sata uz povremeno provjeravanje i dolijevanje malo temeljca da se umak ne osuši.

Na dno tepsije ulijte ragu (umak bolonjez), pa prekrijte listom lazanja. Zatim ponovno ulijte ragu, a zatim i bešamel, kao i natrganu mozzarellu. Preko toga naribajte malo parmezana. Zatim stavite list lazanja i tako redajte dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji red nije kora, nego ragu, bešamel, mozzarella i parmezan. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180°C oko 35-40 minuta. Pet minuta prije kraja pečenja skinite foliju, piše Skuhaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije