Danas pravimo kljukušu - a ovo je najlakši i najbolji recept koji postoji

Radiosarajevo.ba
Danas pravimo kljukušu - a ovo je najlakši i najbolji recept koji postoji
/ Preukusno!

Kljukuša je staro tradicionalno bosanskohercegovačko jelo koje se priprema vrlo brzo i vrlo lako.

Postoji mnogo varijacija na temu, i kombinacija je bezbroj. Ali, ipak, ona prava, najbolja i najukusnija je s krompirom. Pritom, ovaj klasik bosanske kuhinje je idelan za trpezu kada su "visoki datumi". Naime, potrebno je tek par sastojaka da bi cijela porodica uživala u ukusnom obroku.

Kažu i da da je kljukuša ljepša što je tanja, pa ne bi bilo loše da se toga i pridržavamo!

SASTOJCI :

– oko 2 kg krompira,
– 200g brašna,
– 150 ml ulja,
– soli po ukusu,
– biber po ukusu,
– 2 glavice luka (ili praziluk po želji),
– komadić putera.

PRIPREMA :

Oguliti krompir i, ako ste u žurbi, izrendajte ga na krupno rende - iscijediti ga dobro. Ukoliko imate malo više vremena, krompir izrežite na male kockice - kljukuša će biti puno, puno ukusnija! 

Pomiješati krompir, ulje i začine.
 
Na kraju dodati brašno i rukama izmiješati, a možete dodati i sitno sjeckan luk ako volite (kažu da je ovako najukusnija). Ako volite tikvice možete i njih dodati.

Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagrije. U zagrijan pleh izlijte smjesu za kljukušu i pecite nekih pola sata. Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.

Kada odozgo lijepo porumeni gotova je.

Kad je poslužite, neki vole preliti je pavlakom, mileramom, ali i kiselim jogustom.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije