Da li ste ikada uzgajali gljive? Ako planirate početi ovo je što trebate znati
Uzgojiti gljive kod kuće uopće nije teško pa zašto ne biste probali, pogotovo ako imate podrum ili šupu, koji su idealna mjesta za to.
Dovoljna vam je plastična kutija ili neka slična duboka posuda, specijalni supstrat za uzgoj gljiva i micelij. Najčešće se kod kuće uzgajaju šampinjoni, ali možete odabrati i bukovače ili šiitake.
Najčešće uzgajane vrste su bijeli šampinjon, koji ima blagu aromu i smeđi šampinjon, koji ima bogatiji okus.
RTV Slovenija tražila da se Izrael povuče sa Eurosonga
Šampinjoni rastu na supstratu koji se sastoji od mješavine različitih materijala kao što su slama, piljevina, stajski gnoj, kompost ili kombinacija njih. Ako ste početnik, najjednostavnije je da kupite gotovi supstrat.
Iduća faza je unošenje šampinjonskih micelija u supstrat. Micelij je mreža finih niti koje će se razviti i dati plodove šampinjona. Micelij također možete nabaviti u trgovini već pripremljen za uzgoj.
Naučnici izdali zastrašujuće upozorenje: Ova vrsta gljiva uzrokovala smrtonosnu epidemiju?
Vodite računa da je idealna temperatura za uzgoj šampinjona između 18 i 24°C. Održavajte vlagu tako što prskate gljive vodom iz raspršivača i prekrijete kutiju plastičnom folijom. Šampinjonima ne treba direktna sunčeva svjetlost, ali ne mogu potpuno bez svjetla.
Zato je u prostoriji u kojoj ih uzgajate važno postaviti umjetno led svjetlo koje će difuzno padati na kutije s gljivama. Potrebno je redovito provjeravati temperaturu i vlažnost te špricati vodom ako je supstrat suh. Za nekoliko sedmica, gljive bi trebale početi rasti. Berite ih kad su kapice potpuno razvijene, al i prije nego se otvore i puste spore, piše Jutarnji List.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.