Naučnici izdali zastrašujuće upozorenje: Ova vrsta gljiva uzrokovala smrtonosnu epidemiju?

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici izdali zastrašujuće upozorenje: Ova vrsta gljiva uzrokovala smrtonosnu epidemiju?

Gljive smrčci, obično smatrane sigurnim i često korištene u kulinarstvu, bile su predmet smrtonosne epidemije bolesti u Montani prošle godine. Istražitelji američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokušavali su riješiti misteriju koja se dogodila, detaljno opisujući incident u izvještaju objavljenom u četvrtak, 14. marta.

Smrčci, koji su mnogima poznati kao delikatesa, izranjaju iz zemlje kao prvi znak proljeća, što dodatno doprinosi njihovoj mističnosti, prema riječima dr. Grega Muellera, glavnog naučnika emeritusa u Botaničkoj bašti u Chicagu.

Lovci na gljive često cijene smrčke, a one se često nalaze na jelovnicima prestižnih restorana zbog svog ukusnog sastava.

Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica

Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica

Međutim, restoran u centru istrage CDC-a, identificiran kao Dave's Sushi u Bozemanu u Montani, doveo je do ozbiljnih problema kada su dvije osobe umrle nakon što su konzumirale smrčke kao dio specijalnih sushi rolada.

Istraga je pokazala da su gljive smrčci bile uzgajane i uvezene iz Kine te distribuirane u restorane u Montani i Kaliforniji.

Naučnici tvrde: Ljudi bi trebali jesti više - pitona

Naučnici tvrde: Ljudi bi trebali jesti više - pitona

Nakon što su brojni kupci prijavili simptome poput povraćanja i teške dijareje nakon konzumacije jela sa smrčcima, istražitelji su otkrili da razlika između onih koji su se razboljeli i onih koji nisu mogla biti u načinu pripreme gljiva. Gljive smrčka u restoranu u Montani poslužene su sirove ili blago kuhane, dok su u kalifornijskim restoranima bile temeljito skuhane.

Iako uzrok pojave bolesti nije u potpunosti razjašnjen, CDC preporučuje temeljito kuhanje svih gljiva, uključujući smrčke, kako bi se smanjio rizik od trovanja hranom. Ova neobična epidemija podsjetnik je da i "sigurne" namirnice mogu postati opasne ako se nepravilno pripremaju ili konzumiraju, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije